Hopp til innhold

40 prosent dropper skolen: – Nå må vi tenke nytt

Mer enn hver tredje elev dropper ut av videregående i Finnmark.

Klasserom

Illustrasjonsfoto. Nord-Norge har i årevis vært dårligst i landet på fullføring av videregående utdanning.

Foto: NRK

– Flere kreative og fleksible løsninger, og tettere samarbeid mellom skole og næringsliv er det som må til for at flere skal gjennomføre vidergående skolegang i Finnmark.

Det sier Lone Hegg i Kreativ Indistri, som var den eneste bedriften som var representert på et møte om frafall i videregående skole i Vadsø i går.

Skoleledelse og politikere var samlet for å diskutere det alvorlige problemet med frafall i videregående skole.

– Meningingsløst å gå på skole

Steffen Ditløfsen valgte å slutte på skolen for fire år siden, og ble derfor en del av den den dystre frafallstatistikken på videregående skole.

Det var ikke tilbud om det jeg ville gå, så da valgte jeg å følge strømmen og gå allmenne fag. Jeg ville ikke gå det og var ikke motivert. Når man ikke er motivert til å gå på skole så blir det meningsløst, det blir mye fravær og skulk. Da går det bare en vei og det er ikke oppover, for å si det sånn.

Ditløfsen mener et tettere samarbeid mellom skole og næringsliv vil gi et bedre tilbud til elevene, og bedre situasjonen for mange.

Satse på fleksibel utdanning

Kreativ Industri mener Finnmark kan bli verdens beste på fleksibel utdanning, hvis man frir seg fra å sammenligne med andre land og får mer fleksible kreative løsninger inn i skolen.

– Vi må tørre å tenke litt nytt og kanskje fri oss litt fra de internasjonale resultatene. Vi må senke skuldrene litt og tenke på hvordan type elever er det vi ønsker å sende ut av skolen i Finnmark, sier Lone Hegg.

Går glipp av kompetanse

Helga Pedersen

Helga Pederrsen mener det må gjøres mer for å beholde elevene på skolen. (Arkivfoto)

Foto: Scanpix / Scanpix

Parlamentarisk leder i Arbeiderpartiet, Helga Pedersen, mener vi står foran et alvorlig problem fordi Finnmark går glipp av kompetanse og arbeidskraft når elevene velger å slutte.

De mulighetene disse elevene har til å velge utdanning eller jobb eller hvor man skal bo senere i livet blir sterkt redusert. Vi finner mange av dem igjen på statistikken der vi helst ikke vil se dem. Næringslivet i Finnmark går glipp av kompetanse og arbeidskraft.

Helga Pedersen var en av initiativtakerne bak samrådsmøtet om frafall i videregående i. Hun mener det har blitt gjort for lite for å sikre at elevene ikke faller fra videregående opplæring, og at et tettere samarbeid må til.


Flere nyheter fra Troms og Finnmark