Hopp til innhold

Dropper ambulansejetfly for å bedre beredskapen på Svalbard

Helse Nord har nå kommet frem til hvordan de skal styrke beredskapen på Svalbard. Det etterlyste ambulansejetflyet blir det ikke noe av.

Ambulanse-jetfly

I etterkant av skredet på Svalbard i 2015 var det ønsket å få på plass et ambulansejetfly i Tromsø, som skulle stå i beredskap i tilfelle ulykker på Svalbard.

Foto: LUFTAMBULANSETJENESTEN

Siden snøskredet på Svalbard i desember i 2015, som tok to menneskeliv, har Helse Nord jobbet med hvordan de skal forbedre beredskapen på øysamfunnet.

Det ble først planlagt å få på plass et ambulansejetfly stasjonert i Tromsø, som skulle kunne fly mannskap og utstyr nordover ved behov. Senere ble forslaget forkastet, men Universitetssykehuset Nord-Norge fortsatte å jobbe for et slik tilbud. I april i år snudde Helse Nord delvis, da de vurderte et ambulansejetfly som kunne være i beredskap på vinterstid.

Nå har de konkludert hvordan de skal styrke beredskapen. Løsningen blir å etablere vaktordning for anestesilege i tilknytning til Sysselmannens helikopter, kombinert med å plassere mer medisinteknisk utstyr i Longyearbyen, skriver Helse Nord i en pressemelding.

– Det gir en sikrere helårsløsning, og gir en bedre tilstedeværende beredskap på Svalbard. Det skaper større trygghet og gjør at vi kan ha høyere kompetanse på der oppe, sier beredskapssjef i Helse Nord, Oddvar Larsen, til NRK.

Snøskred på Svalbard

To personer døde i snøskredet på Svalbard i desember 2015. I etterkant av skredet har Helse Nord jobbet for å få på plass en bedre beredskapstjeneste på øysamfunnet.

Foto: Frigg Jørgensen

16 millioner i året

Det vil koste 16 millioner kroner i året å etablere vaktordningen for anestesilege. I tillegg regner de med å bruke 1,6 millioner kroner på nytt utstyr.

Dermed får de ikke et ambulansejetfly. Ifølge administrerende direktør i Helse Nord RHF, Lars Vorland, ville et slik jetfly måtte stå i beredskap for bare Svalbard, og bare i vinterhalvåret. Dermed ville det blitt en svært dyr løsning.

– Formålet med et slik jetfly var å transportere personell og utstyr fra fastlandet til Svalbard ved eventuelle hendelser. Vi ser det som en bedre løsning å heller styrke den totale beredskapen, med mer utstyr og anestesilege, på Svalbard, sier Oddvar Larsen.

Helse Nord skal videre se om de kan gjøre en avtale med et propellfly som allerede står på Svalbard, for å kunne transportere pasienter til fastlandet ved eventuelle behov.

Mads Gilbert, overlege på klinikk for akuttmedisin ved UNN, mener også at den nye løsningen er god, men understreker at de likevel fortetter arbeidet for å få på plass et ambulansejetfly etter hvert.

Viktig oppgradering

Daglig leder ved Longyearbyen sykehus, Aksel Bilicz, sier til Svalbardposten at han er godt fornøyd med løsningen Helse Nord har landet på. Det viktigste for han er at sykehuset nå har topp kvalifisert helsepersonell tilgjengelig ti enhver tid.

– Det har vi ikke hatt tidligere. Legene våre er gode på det de gjør, men anestesilegene har dette som sitt daglige virke. Det er en høyning av den akuttmedisinske kvaliteten som blir levert, sier Bilicz til avisen.