Hopp til innhold

Drone farlig nær helikopter: – Dramatisk og provoserende

– Det er veldig alvorlig, og mye kan gå galt. Dronen var kun ti meter over helikopteret, forteller pilot Victor Cook.

Illustrasjonsfoto. Dronen var bare ti meter unna helikopteret.

Illustrasjonsfoto. Dronen var bare ti meter unna helikopteret.

Foto: Ørjan Hansen / NRK

Hendelsen skjedde i Stagnesområdet tirsdag, hvor Heli-Team i Harstad har sin base. Helikopteret hadde akkurat lettet, da det ble meldt om dronen som var farlig nær helikopteret.

– Vi så det ikke selv, men fikk beskjed om at vi måtte lande på grunn av dronen.

Det sier Victor Cook, assisterende flyvesjef i Heli-Team Harstad. Cook er også pilot, og var en av pilotene i helikopteret under dronehendelsen.

Ti meter unna

Cook beskriver hendelsen som dramatisk og provoserende. Han mener det er et økende problem at droner forstyrrer flytrafikken, og at de i dag var heldige som unngikk skade.

– Det er veldig alvorlig, og mye kan gå galt. Dronen var kun ti meter over helikopteret. Den kunne havnet i propellene, og helikopteret kunne mistet kontrollen, forteller han.

Mannen som styrte dronen er bosatt i Harstad, og flyr drone som hobby. Det antas at han var ute etter å ta bilder av naturen da dronen kom for nær helikopteret. Cook er oppgitt over at folk viser lite ansvar ved bruk av drone.

– Jeg forstår at folk synes det er morsomt å drive med drone, men jeg tror ikke folk forstår konsekvensene det kan få om man ikke er forsiktig, sier han.

Erkjenner forholdene

Kåre Munkvold, operasjonsleder i Troms politidistrikt, opplyser om at politiet har vært i dialog med vedkommende som styrte dronen.

– Mannen har erkjent å ha kommet ubehagelig nært helikopteret, og kjente seg igjen informasjonen politiet kom med, sier han.

Politiet vil nå se på om det er utvist grov uaktsomhet ut fra regler som gjelder dronebruk. Deretter vil jurister se om det kommer til å bli bøtelegging i dette forholdet.