Hopp til innhold

Drømmen som nesten gikk i knas

De hadde en stor drøm om å leve et år utenfor allfarvei. Kjæresteparet Siri og Jørn Hofsø Hjellnes fra Harstad tok med seg sine to sønner og gjorde alvor av det.

Tid til å leve

Ekteparet Jørn og Siri ville ha et friår med tid til å leve på heltid sammen med sønnene sine, Jens Arne og Sindre.

Foto: NRK

Etter lang og grundig planlegging fant de et lite hus på øya Stormolla i Lofoten og flyttet dit. Siri jublet høyt da dette omsider ble virkelighet.

– Det var ikke vei, det var fem km til nærmeste nabo, det var ikke lagt inn vann. Vi ville jakte og fiske, ha høner og villsau. Vi skulle leve tett sammen hver dag og gi ungene det fineste året i livet, forteller hun entusiastisk.

Gulheim - Tid til å leve

Drømmen var å bo et år på Gulheim i Lofoten, klare seg uten stress og mas, butikker og kjøpepress.

Foto: NRK

De satte krabbeteine og kveitvad, sildegarn og torskeline. Jaktet, fisket, bakte brød i vedfyrt ovn og skylte nyvaskede klær i bekken. Det var gode dager. De fikk tid til å leve, langt unna bylivets stramme timeplan.

Men selv om livet smilte til den lille familien, ble oppholdet på øya ikke helt som de drømte om.

Se klipp fra serien:

En smakebit fra serien.

Når armene svikter

For utpå høsten sviktet Siris armer. På folkemunne kalles det «musearm» og «tennisalbue», og betennelsen blomstret. Det ble vanskelig å gjøre praktiske ting med hendene.

– Etter hvert så jeg at kona mi gikk i skogen og gråt. Hun kunne ikke skrelle poteter, ikke skjære sin egen brødskive, forteller Jørn Hofsø Hjellnes.

Jens Arne med høner

Ungene skulle lære mer om å leve av naturen. Jens Arne satte stor pris på hønene de hadde med seg.

Foto: Siri Hofsø Hjellnes

Det ble etter hvert så ille at Siri måtte reise til Harstad for behandling og hvile, og bo tre uker på hybel hos slektninger.

– Det var rett og slett grusomt å måtte forlate vårt lille paradis. Men vi så ingen annen utvei, sier hun.

Drømmen om det gode liv

Fem år tidligere la Siri ut sin profil på et dating-nettsted med en drøm om et friår ute i naturen. Det var sånn hun traff Jørn.

De drømte om et hus ved havet som de kunne pusse opp og flytte inn i. Et sted med fisk i havet og ryper i skog og fjell. Men at Jørn i en periode måtte klare seg som alenepappa, var ikke helt etter planen.

Siri Hofsø Hjellnes

– Man må tåle at været skifter og at livet ikke blir som planlagt, sier Siri Hofsø Hjellnes når hun er vel tilbake på drømmeøya si.

Foto: Hans Børge Hartvigsen / NRK

I ett år har NRK fulgt familien på fire i en spennende serie om livet utenfor sivilisasjonen. Hva skjedde med drømmen til familien på gården?

Hele historien får du i seks episoder av serien «Tid til å leve» som starter i NRK1, tirsdag 3. januar, 2017.

Siste fra Troms og Finnmark