Hopp til innhold

Christian finner mat i søpla: – Bruker 300 kroner i året på mat

Interessen for «dumpster diving» vokser i flere av Norges største byer. Søppeldykkeren Christian (37) sier det blir stadig flere småbarnsfamilier som ser etter mat i søppeldunkene.

Dumpster diving i Tromsø

Christian bryr seg ikke om hva noen måtte tenke. Men han tror det er mange som hadde blitt rød i kinnene av å bli sett i denne posituren.

Foto: Knut Anders Finnset / NRK

Christian Nilsen stikker hodet inn i søppeldunken bak en matbutikk i Tromsø. Maten han finner her, lever han av.

– Det er alt fra epler til ferske brød. Der ligger det wienerbrød, og der ligger det frukt og grønt, sier han, og plukker opp et godt innpakket lunsjprodukt fra varmdisken.

– Det er bare å bruke sunn fornuft. Lukt, se og kjenn på maten.

Produktet går rett i bagen, sammen med flere andre varer.

Dumpster diving i Tromsø

Denne containeren er en av Christians faste steder. De siste årene har det blitt færre og færre å velge blant, etter hvert som flere butikker gjør innholdet utilgjengelig for folk, sier han.

Foto: Knut Anders Finnset / NRK

Nilsen har holdt på med dette i 15 år. Noen ganger kan han spise biff flere ganger i løpet av en uke. Han sier han bruker omtrent 300 kroner i året på mat. I året. En sum godt under det mange nordmenn bruker i uka.

«Dumpster diving», eller søppeldykking, går ut på å ta mat fra butikkenes søppelkasser. Fenomenet er ikke nytt, men Nilsen sier interessen i Tromsø har «eksplodert» det siste halvåret. Han administrerer en Facebook-gruppe om søppeldykking i Tromsø.

NRK har snakket med flere andre som administrerer slike grupper i noen av Norges største byer. Medlemmene strømmer til overalt, noen steder mer enn andre.

Dumpster diving i Tromsø

Christian finner et produkt fra varmdisken som nylig har blitt kastet. Han vet omtrent når butikken bruker å kaste maten etter mange år med dumpster diving.

Foto: Knut Anders Finnset / NRK

For Nilsen handler det også om økonomi. Uten dumpster divingen hadde det blitt vanskelig å få ting til å gå rundt akkurat nå, sier han.

– Jeg har Matsentralen, Kirkens Bymisjon og Frelsesarmeen der jeg kan gå og få hjelp. På grunn av dumpster divingen trenger jeg jo ikke å benytte meg av det tilbudet. Jeg tror de ville fått et enda større trykk dersom det (alle butikk-containerne i byen, journ.anm.) hadde blitt låst.

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %

– Møter flere barnefamilier

Nilsen sier han har samme forhold til å lete i containeren som andre har til å gå på butikken, og bryr seg ikke om hva folk tenker om det. Men han tror terskelen for å skulle begynne med søppeldykking er høy for mange andre.

– For mange er det det at de er redde for at folk som de kjenner skal se dem, eller vite at maten de har i kjøleskapet er hentet fra søpla. De er redde for at glansbildet skal falle i grus.

Likevel har det blitt stadig flere, slik han erfarer det.

– Før var det de mest miljøbevisste. Nå er det alle slags folk, og langt flere nordmenn enn før. Også barnefamilier.

Dumpster diving i Tromsø

Slik så det ut i containeren utenfor matbutikken i Tromsø. Der fant Christian flere produkter han kan bruke. Matvarebutikkene er redd for at folk skal bli syke av maten, som anses som avfall.

Foto: Knut Anders Finnset / NRK

Han tror det henger sammen med prisvekst og økte utgifter. På samme måte som man har sett rekordstor pågang hos matsentralene.

– Man står igjen med noen tusen kroner i måneden som man kan bruke på husleie eller andre ting. Det er flere og flere folk som dumpster diver som er i det sjiktet at de faktisk sliter økonomisk, sier han.

– Det hender vi treffer barn. Det river i hjertet. Den yngste jeg har møtt var ni år gammel. Da er det noe som er galt.

Dumpster diving er ulovlig fordi det teknisk sett er å stjele. Det er søppel, men det er riktignok butikkenes søppel, og eiendom. I verste fall kan man bli anmeldt for tyveri, og få bot.

Kaster du for mye mat?

Derfor stenger de søppelkassene

Før nyttår fortalte NRK at matvareprisene vil gjøre nok et kraftig hopp i februar. En fersk oversikt viser også at salget av såkalt «kasteklar» mat aldri har vært større. Det fører til mindre matsvinn fra butikkene.

Men det er ikke nødvendigvis blitt noe enklere å få tak i maten som ligger i butikkenes containere av den grunn.

Matsvinnet i mat- og serveringsbransjen ble redusert med 14 prosent fra 2015 til 2021. Dermed oppnådde man ikke målet om 15 prosent innen 2020. Det viser en undersøkelse fra Norsk institutt for bærekraftsforskning.

– Skal bransjen lykkes med sitt mål om å kutte matsvinn med 30 prosent innen 2025, må det tas store grep og langt flere bedrifter må slutte seg til arbeidet, har forskningsleder Aina Stensgård sagt til NTB.

Dumpster diving i Tromsø

Varene fra containeren går rett i dette handlenettet. Christian har holdt på med dumpster diving i 15 år, og er glad for å kunne bidra til å redusere matsvinn og samtidig spare store summer.

Foto: Knut Anders Finnset / NRK

En butikksjef i Tromsø som NRK har snakket med forteller at de er blant dem som har låst sine containere. De skulle gjerne ha kastet enda mindre mat, men dumpster diving kan by på problemer:

  • Frykt for at noen skal bli syk av fordervet mat og legge skylda på butikken
  • Noen ansatte synes det er ubehagelig, eller vanskelig å håndtere
  • En gang iblant kan søppel ligge strødd rundt containerne etter besøk
  • Kunder som ser det kan synes at det er sjenerende

NRK har vært i kontakt med matvaregigantene Rema, Coop og Norgesgruppen. De svarer alle at de ikke ønsker at man skal ta mat fra søpla deres. De sier årsaken til det er at det kan være utrygt. Les svarene deres under:

Les også Venter på ny lov – 100 millioner brød i søpla siden Hurdal

Vedum besøker Felleskjøpets kornmottak

Venter på matkastelov

Sigurd Cottis Hoff er fisker med egen båt, og driver også med dumpster diving i Tromsø. Organisasjonen han er med i, Framtiden i våre hender, er blant dem som lenge har kjempet for ny lovgivning som skal redusere matsvinn.

I Oslo har organisasjonen lansert konseptet «dumpster deli» ved å sette ut søppelkasser med mat som butikkene har kastet, og som folk fritt kan ta av, som et PR-stunt for å rette søkelys på matsvinnet i bransjen.

Sigurd Cottis Hoff er fisker og aktiv i Framtiden i Våre Hender. Han driver også med dumpster diving, eller søppeldykking, og sier han først og fremst bruker å lete etter brød.

Sigurd er fisker og aktiv i Framtiden i Våre Hender. Han driver også med dumpster diving, og sier han ofte kan finne nok brød til å vare i mange uker.

Foto: Knut Anders Finnset / NRK

Hoff forklarer at da han for ti år siden var med på sin første dumpster diving, var det en skikkelig øyeåpner.

– Det var jo et hav. Ti kilo ost. En søppeldunk full av sjokolade. Det ble kanskje litt mye sjokolade da, men det var jo bare helt sjukt at det går an å kaste så mye. Selvfølgelig måtte det reddes, sier han.

I dag kastes det som nevnt litt mindre enn da, men ifølge Hoff bugner det fortsatt av spiselig mat i søpla til butikkene. Han mener det er vanskeligere å lykkes enn tidligere. Flere butikker har låst søppeldunkene eller på andre måter gjort de utilgjengelige for søppeldykkerne, sier han.

Nå vil han og mange andre at det gjøres mer for å begrense matsvinnet enda mer.

Dumpster diving i Tromsø

De fleste butikker låser søpla, og sier det blant annet er fordi de ikke kan gå god for at maten er trygg for deg å spise. Det er også ulovlig, og man kan bli anmeldt for tyveri, som kan føre til bot eller annen straff.

Foto: Knut Anders Finnset / NRK

Regjeringen skrev i Hurdalsplattformen at de vil redusere matsvinnet gjennom blant annet å utarbeide en matkastelov. Det jobbes fortsatt med å sette ned et utvalg som skal gjøre dette arbeidet, sier statssekretær i Klima- og miljødepartementet Ragnhild Syrstad til NRK.

Det er behov for grundige vurderinger av hvordan en lov skal se ut, hvilke områder og aktører den skal omfatte og hvilken merverdi en slik lov vil gi.

Utvalget bør også vurdere andre virkemidler for å redusere matsvinnet fram mot 2030, sier Syrstad.

Arbeidet med å finne årsaker til matsvinn skjer kontinuerlig gjennom arbeidet under Bransjeavtalen om reduksjon av matsvinn, som er Norges hovedvirkemiddel for å sikre reduksjon av matsvinnet.

Utvalget som settes ned vil også se på årsakssammenhenger, samt barrierer som hindrer matsvinnreduksjon.

  • Rettelse: i en tidligere versjon av denne saken sto det at Ragnhild Syrstad var statssekretær i Landbruks- og matdepartementet. Det er hun ikke. Hun er i Klima- og miljødepartementet.

Les også Rekord i salg av kasteklar mat – tror markedet blir enda større i år

Tone Kaspersen, butikksjef på Coop Extra Moseidmoen. Her lager hun klar Too Good Too Go- posene for dagen.

Les også Silje og Kaja lager juice av frukten vi ikke vil ha – og selger den til oss

Silje Selseth Bratbak (t.v.) og Kaja Kulseng-Lillegård i Tropical Treatz UB frister folk med frukt som ellers ville havna i søpla. De er overraska over hvor mye frukt butikkene kaster fordi ingen vil kjøpe dem.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark