Drapstiltalte levde under falsk identitet i åtte år

Mannen som står tiltalt for drapet på Linn Olsen Uteng levde under falsk identitet i åtte år. Først under drapsetterforskningen klarte myndighetene å finne hans ekte identitet.

krimteknisk drap i tromsø

Etterforskere på plass på åstedet etter drapet i juli i fjor.

Foto: Ørjan Hansen / NRK

Venninnen og Linn Olsen Uteng møttes om formiddagen den 28. juli i fjor. De dro til Tromsø sentrum for å gå i butikker og på kafe.

– Vi hadde en veldig trivelig dag, fortalte kvinnen da hun forklarte seg i saken som nå går for retten.

Linn Olsen Utengs ekskjæreste, en 35 år gammel mann fra Rwanda, står tiltalt for å ha drept Uteng samme dag.

Ut på dagen fortalte Uteng at hun hadde avtalt et møte med sin ekskjæreste i leiligheten til en felles bekjent senere på dagen. Vitnet sa at hun ble overrasket over dette, og ville vite hvorfor de skulle møtes.

Uteng fortalte da at hun hadde behov for å snakke med tiltalte for å gjøre det klart for han at forholdet mellom dem var slutt.

– Jeg spurte da om det ikke var bedre å møtes på et offentlig sted i stedet for i en leilighet. Men Linn sa hun var redd for at det kunne bli en scene dersom de møttes i offentlighet, forteller kvinnen.

– Hvorfor ville du at de skulle møtes på et offentlig sted, ville aktor vite.

– Fordi jeg viste at Linn var redd for ekskjæresten.

Fikk ikke kontakt

Etter turen i sentrum kjørte kvinnen Linn og den tiltalte mannen til en adresse i Røstbakken i Tromsø, og etter en tid dro hun tilbake for å hente Linn.

– Jeg forsøkte å ringe henne flere ganger, men jeg fikk ikke svar.

Kvinnen forteller at hun ikke var sikker på hvilket hus de to hadde gått inn i.

– Jeg banket på alle dørene jeg fant, men ingen åpnet. Jeg forsøkte også i se gjennom vinduer, men så ingen ting, sa vitnet.

Hun dro deretter fra stedet.

En stund senere ringte telefonen. Oppringingen kom fra Linns telefon. Da hun tok telefonen var det ikke Linn, men tiltalte som snakket.

– Det var vanskelig å forstå hva han sa, han snakket norsk. Jeg ba om å få snakke med Linn, da sa han at jeg ikke trengte å ringe henne mer. Deretter la han på.

Levde under falsk identitet

Onsdag kom det også frem i retten at den tiltalte levde under falsk identitet i Tromsø i åtte år. Han søkte asyl i Norge i oktober 2008 under navnet Jimmy Mutabati, og han oppga da at han kom fra Kongo.

UDI uttrykte sterk tvil om hans identitet.

I 2015 ble det bestemt at mannen skulle pågripes og framstilles for den kongolesiske konsulen, for gjennom det å forsøket å slå fast om han virkelig kom fra Kongo. Etter samtalen med mannen som nå er tiltalt for drap, slo konsulen fast at han ikke kunne være fra Kongo.

Da drapsetterforskningen kom i gang, ble det viktig for politiet i Tromsø å få en sikker identifikasjon av tiltalte. Blant annet ble han konto på Facebook undersøkt grundig. Der fant de at han hadde mange kontakter med tilknytning til Rwanda. I samtalene her ble det benyttet norsk, engelsk og det som er det offisielle språket i Rwanda.

Det ble også slått fast at Linn Uteng Olsen hadde sendt penger til en person i Danmark, og etter hvert viste det seg at dette var sønnen til tiltaltes søster, som bodde i Danmark.

Under denne etterforskningen tok tiltaltes forsvarer kontakt med politiet, og etter dette ble det slått fast at tiltalte er født i, og statsborger i Rwanda, og at han virkelige navn er det han nå står tiltalt med.

– Forholdet var svært turbulent

– Jeg har lenge vært redd for hvordan dette forholdet skulle ende, sa Linn Olsen Utengs beste venninne da hun vitnet i retten i dag.

Hun fortalte at de hadde vært nære venner siden 2009. Hennes inntrykk var at Linn og tiltalte hadde vært svært glade i hverandre i de første årene.

De håpet at tiltalte skulle få opphold, slik at de kunne gifte seg.

– Men etter hvert endret det seg, fortalte vitnet.

– De siste årene var forholdet svært turbulent, og både Linn og jeg fryktet for hvordan det skulle gå. Spenningen mellom de to var så stor at både hun og jeg var redde for at han skulle ta livet hennes. Dette har vi snakket om i tre år, sa vitnet.