Drapstiltalt for retten 14 år etter anken

Nord-Troms tingrett mente den 16 år gamle somaliske gutten handlet i nødverge da han drepte en medelev med kniv på skolen i Nordreisa. Nå, hele 14 år senere, blir anken behandlet.

Tinghuset

Tirsdag starter ankesaken i Hålogaland lagmannsrett.

Foto: Petter Strøm / NRK

Fire dager før han skulle møte i Hålogaland lagmannsrett 25. november 2002, forsvant unggutten. Først i februar i år ble han pågrepet i England og utlevert til Norge. Tirsdag starter ankesaken i Tromsø.

– Han ble frikjent i tingretten. Det betyr at han ikke erkjenner straffskyld denne gangen heller. Det er gått lang tid, og både tiltalte og vitner vil nok ha vansker med å huske detaljer, sier den drapstiltaltes forsvarer, Hjallis Bakke til NTB.

På skolen

Det var 14. november i 2001 at Ali Ahmed Abdi (18) ble drept av tre knivstikk i ryggen av den to år yngre landsmannen. De var begge elever i en introduksjonsklasse for norskopplæring i regi av voksenopplæringen på Nordreisa i Troms og bodde sammen i et bokollektiv for enslige mindreårige.

Knivstikkingen skjedde da de to var alene i et klasserom på Nordreisa videregående skole.

Hevdet selvforsvar

Den nå 31 år gamle mannen hevdet at han ble angrepet etter en krangel mellom de to, og at han handlet i selvforsvar. De to meddommerne i tingretten overprøvde rettens formann som ville dømme ham for forsettlig drap.

Statsadvokat Torstein Hevnskjel ser utfordringer med at det er gått så lang tid, men understreker at det ikke er enestående at retten må behandle forhold som har skjedd for lenge siden.

– I dette tilfellet står vi overfor en sak der vitner avga forklaring kort tid etter hendelsen. Vi har dokumentene fra den brede etterforskningen i 2001 og sitter på tekniske bevis. Det blir selvsagt utfordrende for tiltalte og vitner å huske detaljer, men vi har anledning til å lese opp forklaringene som ble gitt den gang, sier Hevnskjel til NTB.

Storslett

Drapet skjedde på Nordreisa videregående skole som ligger på Storslett i Nord-Troms.

Foto: Google maps

Foreldet

Tiltalen mot 31-åringen er den samme som ble utferdiget for 14 år siden. Ifølge Hevnskjel har påtalemakten ikke vurdert en tilleggstiltale for rømmingen.

– Han ble pågrepet etter å ha vært etterlyst gjennom Interpol og andre internasjonale kanaler i 13 år. Så lang tid etter rømmingen, vil en eventuell unndragelsesovertredelse være foreldet. Men dette har ikke vært tatt opp til vurdering, sier Hevnskjel som er aktor i saken.

Det er satt av fire dager til ankebehandlingen i Tromsø.

(NTB)