Dømt til fengsel for voldtekt av to menn

Begge fornærmede var svært beruset da de ble utsatt for overgrep.

Nord-Troms tingrett

Rettssaken gikk i Nord-Troms tingrett i Tromsø.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

Den 26 år gamle mannen som var tiltalt for overgrep mot jevngamle menn i Tromsø i 2014 og 2015, er i Nord-Troms tingrett dømt til fire års fengsel for overgrepene.

Begge overgrepene skjedde tidlig på morgenen, og de fornærmede var svært beruset da overgrepene skjedde. Mannen må også betale 100.000 kroner til de fornærmede.

Da saken var oppe for retten i Tromsø erkjente mannen ikke straffskyld etter tiltalen.

Retten mener at handlingene var tilsiktede og bevisst utført, og at de fornærmede ikke samtykket i det som skjedde.

– Ødeleggende for andre homofile

Bistandsadvokaten til en av de fornærmede var i retten svært krass i sin kritikk av mannen som nå er dømt for overgrepene.

– Dette er en mann som på en kynisk måte har forgrepet seg mot andre menn, sa advokat Ulf. E. Hansen. Han mener saken har vært svært skadelig for andre homofile.

– Homofile er allerede møtt med mange fordommer, den tiltalte representerer en minoritetsgruppe som allerede sliter i motbakke. Det er helt klart at denne saken ødelegger for andre homofile.

Vanskelig å anmelde

Aktor Tor Børge Nordmo sier til NRK at flere involverte ikke har ønsket å anmelde overgrep de har fortalt om.

– I etterforskningen av saken har vi fått høre at flere andre har vært utsatt for lignende ting som dette, men vi har valgt å respektere ønsket om å ikke gå videre med dette, så slik det ser ut kan det være flere som er utsatt for seksuelle handlinger de ikke har vært med på.

Også bistandsadvokat Ulf E. Hansen sier at beslutningen om å anmelde saken har vært vanskelig for hans klient.

– Min klient har hatt det veldig vanskelig. Han gikk mange runder med seg selv for om han i det hele tatt skulle anmelde overgrepet, men kom til slutt til at denne mannen måtte stanses, fordi denne mannen ikke kan få ture frem på denne måten. Det er helt klart at disse to fornærmede har gjort en jobb for andre offer fordi de har turt å gå gjennom denne saken, sier bistandsadvokat, Ulf E. Hansen.

Spesiell sak

Mannen nekter straffskyld for forholdene, og mannens forsvarer, Cecilie Erica Drechsler mener det er vanskelig for andre å sette seg inn i saken

– Det som er spesielt i denne saken er at forholdene har skjedd når alle parter har vært beruset og ingen husker mye fra overgrepene. I det ene forholdet er det ingen av partene som husker hva som har skjedd.

Hun mener også at saken har skjedd i et spesielt miljø

– De fester hardt, de drikker hardt, og de bryr seg ikke om å beskytte seg og har tilfeldig sex.

Drechsler sier hun ikke har snakket med sin klient om saken skal ankes.