Dømt til fengsel etter gruppevoldtekt i Tromsø

En 19 år gammel mann er dømt til fem år og to måneders fengsel for voldtekt av ei ung kvinne i Tromsø i fjor.

Nord-Troms tingrett

Nord-Troms tingrett har dømt mannen til fengsel.

Foto: Petter Strøm / NRK

I tillegg til fengselsdommen er mannen også dømt til å betale 220 000 i erstatning til offeret.

Den kenyanske mannen var tiltalt for grov voldtekt mot en kvinne i Tromsø i juni i fjor. Det som gjør overgrepet særlig alvorlig, er at det ble begått av flere i fellesskap. Tiltalte utførte overgrepet sammen med to andre. Disse står ikke tiltalt, fordi de er reist tilbake til hjemlandet.

I retten la mannens advokat ned påstand om at hans klient skulle frifinnes, eller anses på mildeste måte. Han ba også om at mannen skulle frifinnes for kravet om oppreisning.

Men retten skriver i dommen at de ikke kan se noen spesielle formildende omstendigheter. Mannen benektet blankt at han hadde hatt samleie med offeret, men retten fester lit til offerets forklaring.

Har hatt store problemer i etterkant

Da administrator under rettssaken konfronterte han med at det var funnet DNA fra han inne i fornærmedes skjede, fortalte han at han hadde ligget på golvet og onanert, og deretter hadde tatt på fornærmede for å spørre om hun hadde det bra. Han mente at dersom noen andre hadde hatt sex med henne, kunne hans sæd fulgt med.

Den fornærmede fortalte i retten at hun i løpet av neste dag forsto at hun hadde vært utsatt for noe alvorlig, og sammen med en venninne dro hun til legevakten. Hun ble undersøkt ved overgrepsmottaket, og noen dager senere gikk hun til politiet og anmeldte de angivelige overgrepene.

En av de tre ble siktet, men politiet hadde på det tidspunktet ikke tilstrekkelige bevis, og både den siktede og en av de andre dro fra landet.

Fornærmede fortalte i retten at hun har hatt store problemer i etterkant, både fysiske og psykiske, og at hun i perioder ikke har vært i stand til å arbeide, noe som også har gått ut over økonomien hennes.

Saken oppdateres.