Dømt for drapsforsøk på sin tidligere samboer

Den tyrkiske mannen slo kvinnen flere ganger og deretter stakk henne med kniv i halsen.

Kvinnen ble funnet hardt skadet utenfor leiligheten der hun bodde

Kvinnen ble funnet hardt skadet utenfor leiligheten sin i Harstad.

Foto: Nils Mehren / NRK

Mannen ble i Trondenes tingrett dømt til ni års fengsel for drapsforsøk. Ankesaken i Hålogaland lagmannsrett førte ikke frem. Onsdag ble han kjent skyldig i drapsforsøk.

Mannen er dømt for drapsforsøk på sin tidligere samboer som opprinnelig er fra Iran. Hun fikk et dyptgående 10–12 centimeter langt kutt i halsen, og hun mistet mye blod. Politimannen som kom først til stedet gjorde livreddende førstehjelp. Aktor mener kvinnen hadde dødd uten denne hjelpen. Dette skjedde på Stangnes i Harstad.

Mannen innrømmer at han knivstakk sin samboer i halsen, men har hele tiden nektet straffskyld for det. Han hevder han ble styrt av stemmer, og at han dermed ikke var tilregnelig.

– Ikke tiltaltes skyld

Heller ikke fornærmede, den daværende samboeren hans, ville at samboeren skulle straffes.

Hun sa i retten at det var hennes feil at han hentet kniven på kjøkkenet og etterpå angrep henne.

– Det er min skyld ettersom jeg har provosert ham. Jeg tror ikke han vil gjøre en slik handling i framtiden og jeg ønsker ikke at han skal være i fengsel, forklarte kvinnen da saken gikk i tingretten.

Den tiltalte kom på besøk til fornærmede noen dager før drapsforsøket. De hadde kjent hverandre i flere år, og hadde vært et par i kort tid. De hadde avtalt å gifte seg, men på kvelden 7. desember fikk han vite av den fornærmede at forholdet måtte ta slutt.

Hun skal deretter ha bedt mannen forlate huset. Da tok mannen tak i kvinnen og bøyde hodet hennes bakover. Han tok tak over munnen hennes og slo henne i hodet flere ganger, og stakk med kniv.

Kjetil Krokeide er mannens forsvarer, han mener det ikke er tvil om at tiltalte har brukt kniv, men mener mannen ikke var tilregnelig, og dermed ikke kan dømmes for drapsforsøk.

Mannen kom til Norge gjennom Europa via Kiruna i Nord-Sverige med falskt pass. I retten ble det opplyst at han muligens hadde vært fengslet av politiske grunner i Tyrkia. Planen var at de to skulle gifte seg.