Hopp til innhold

– Strengere enn narkosalg

Nord-Troms tingrett med historisk dom mot butikkeier på Lyngseidet som brøt helligdagsfreden.

Montasje

Spar-butikken som nå er dømt, ligger på Lyngseidet i Lyngen kommune i Nord-Troms. Butikkeier Ola K. Giæver (lille bildet) reagerer sterkt på dommen.

Foto: SCANPIX/NRK

For første gang i Norge er det nå avsagt en dom for å ha holdt en butikk åpen på søndager og helligdager.

Det er firmaet Anton Giæver AS på Lyngseidet som i Nord-Troms tingrett onsdag ble dømt til en bot på 60.000 kroner og inndragning på 200.000 kroner.

Aktor la i retten ned påstand om at selskapet måtte få en bot på 120.000 kroner og en inndragning på 300.000 pluss saksomkostninger.

Selskapet er dømt for å ha holdt dagligvareforretningen på Lyngseidet åpent alle søndager og helligdager unntatt langfredag og 1.juledag - helt siden 2006.

– Brudd på Grunnloven

Det var en konkurrent på Lyngseidet, Rema 1000, som henvendte seg til politiet og ba dem gripe inn overfor den søndagsåpne butikken.

Ola K. Giæver i firmaet sier at dommen vil bli anket inn for lagmannsretten.

– Det gjør vi fordi dommen er et brudd på den norske Grunnloven. Grunnloven sier at alle skal behandles likt for loven. Det gjør ikke Nord-Troms tingrett i dette tilfelle, fordi jeg har vist til at andre butikker med en grunnflate større enn 100 kvadratmeter, holder åpent, sier Giæver til NRK.

– Strengere enn narkosalg

Giæver mener seg forskjellsbehandlet, og han mener at også boten og inndragningen er for streng.

– Vi selger brød og melk, altså helt vanlige dagligvarer. Da blir 60.000 kroner i bot og 200.000 kroner i inndragning alt for mye. Dette er jo strengere enn om vi skulle ha omsatt narkotika, mener han.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.