Dødsfallene i Tromsø: – Vi har ingen informasjon om at moren hadde planlagt en reise

Politiet er nå i sluttfasen i etterforskinga etter at en mor og hennes tre barn ble funnet livløse ved Fagereng i Tromsø i begynnelsen av desember. De har fått et godt bilde av de siste bevegelsene til de fire.

Fagereng-dødsfallene

Det ble tent flere lys i fjæra ved Fagereng der fire personer ble hentet opp av sjøen.

Foto: Hans Ludvig Andreassen / NRK

– Det som gjenstår er å gå igjennom elektroniske spor, flere vitneavhør og de endelige obduksjonsrapportene, sier politiadvokat Gøril Lund til NRK.

Lund forteller at politiet har et godt bilde av de siste bevegelsene til den avdøde kvinna og hennes barn. Det er basert på videoovervåking, informasjon fra billettsystem, vitneobservasjoner og elektroniske spor.

Politiadvokat Gøril Lund

Politiadvokat Gøril Lund forteller at politiet har et klart bilde av de siste bevegelsene til moren og de tre barna.

Foto: Marita Andersen / NRK

Det siste elektroniske sporet etter kvinnen var 16.52. Politiet hentet opp den første av de fire livløse personene klokken 17.43.

– Det vil si at den som lå lengst i vannet låg der i 51 minutter, forteller politiadvokat Gøril Lund til NRK.

En samla vurdering etter bevismateriale og vitneavhør er at dette gjelder drap, drapsforsøk og selvdrap. Politiet vil ikke opplyse hva motivet til kvinnen kunne være.

– Det er en del etiske vurderinger som må gjøres om hva som skal offentliggjøres. Så regner vi med at når statsadvokaten har vurdert saken så vil de også ha en mening om hva som offentliggjøres til slutt, sier Lund.

– Offentligheten vil nok ikke få alle svar i denne saken da hovedkilden, altså mora, er død, sier Lund.

Politiet tar sikte på å oversende saka til statsadvokaten innen utgangen av februar.

Barnevogna på Fagereng

Forbipasserende varslet politiet om at fotspor ledet ned til sjøen ved Fagereng i Tromsø. Det ble funnet en barnevogn i nærheten og støvler i vannkanten.

Foto: Jonas Høylo Fundingsrud

Planla ikke en reise

Det ble funnet tre pass i den hensatte barnevogna. Disse tilhørte mor og de to eldste barna. Det minste barnet hadde ikke et eget pass.

– Vi har ikke informasjon som tilsier at mor hadde planlagt en reise. Vi har sjekket om det var bestilt flybilletter og det var det ikke, sier politiadvokat Lund til NRK.

Politiet har også gått gjennom sosiale medier, hvor mye er på arabisk og har hatt behov for oversetting. De har også gjennomført mer enn 70 vitneavhør. Flere av dem er gjort i land utenfor Norge.

Faren er avhørt og har status som vitne. Erik Ringberg er bistandsadvokaten hans.

– Dette viser at politiet har gjort en omfattende og grundig jobb i denne saken og at etterforskningen går mot slutten.

– Tror du dette vil ende med en henleggelse?

– Ja, det tar jeg for gitt slik saken har utviklet seg.

– Hvordan har din klient det?

– Det er en krevende situasjon å være i. Det har vært tøft for han, men han gjør det beste ut fra situasjonen. Han har et ønske om å komme tilbake til en hverdag, i den grad det er mulig etter en slik grusom hendelse.

– Har han tillit til politiets etterforskning?

– Ja, absolutt. Vi har snakket mye om politiets arbeid. Politiet har vært tett på oss hele tida, og både jeg og min klient synes politiet har gjort en god jobb, avslutter bistandsadvokaten.

Dette skjedde i de dramatiske timene i Tromsø

Mandag 2. desember ble en mor og tre barn funnet i vannet på Fagereng i Tromsø. Mora og hennes to eldste døtre er døde. Den yngste jenta på 1,5 år kjemper for livet på Rikshospitalet i Oslo.

 • 2. desember rundt klokken 15.40
  Forlater huset

  Den sudanske mora i 20-årene og hennes tre barn på ett, fire og sju år forlater leiligheten sin på Tromsøya. På vei ut møter de naboens datter. Ifølge henne var alle fire i godt humør.

 • 2. desember, cirka klokken 15.40
  Bussen til sentrum

  Mor og de tre barna forlater hjemmet og tar en rutebuss inn til Tromsø sentrum. I sentrum bytter de buss og tar rute 33 kl. 16.06. De går av i området Fagereng. Informasjon fra kvinnens mobiltelefon tilsier at de har beveget seg fra vegen ned til fjæra i tidsrommet mellom kl. 16.20 og 16.45. De siste bevegelsene er registrert kl. 16.52.

 • 2. desember, cirka klokken 16.30
  Den forlatte barnevognen

  Ifølge politiet observerer én person en barnevogn forlatt på gangstien på Fagereng i Tromsø. Det er mye vind og snø denne mandagen i mørketiden. Rett ved siden av gangstien passerer Kvaløyvegen, en mye trafikkert vei, særlig på denne tiden av døgnet.

  Barnevogna på Fagereng
  Foto: Jonas Høylo Fundingsrud
 • 2. desember, klokken 17.28
  Den første meldingen

  Politiet mottar den første meldingen. En forbipasserende har reagert på den forlatte barnevogna. Vedkommende forteller at det går spor over den trafikkerte veien og ned i fjæra på den andre siden.

  Fjæra på Fagereng sett fra veien
  Foto: Petter Strøm / NRK
 • 2. desember, fra cirka klokken 17.40
  Fire personer i vannet

  Politiet finner den første personen kl. 17.43. Den fjerde personen blir funnet av dykkere fra brann og redning kl. 1800. Livreddende førstehjelp blir igangsatt med en gang, før de fire blir fraktet videre til Universitetssykehuset Nord-Norge. Politiet fortsetter søket i tilfelle flere personer ligger i vannet.

  Grundige søk på Fagereng
  Foto: Fabian Ubeda / NRK
 • 2. desember, klokken 18.12
  Til behandling på UNN

  Universitetssykehuset Nord-Norge informerer om at de har fått inn de fire personene. Ingen av de fire har blodsirkulasjon eller tilfredsstillende hjerteaktivitet. De blir koblet til hjerte-lunge-maskiner og forsøkt varmet opp.

 • 2. desember, klokken 20.10
  Avslutter søket

  Politiet avslutter søket i fjæra på Fagereng. De tror ikke det ligger flere personer i vannet.

 • 2. desember, klokken 20.30
  Den første pressekonferansen

  Politiet inviterer til pressekonferanse. De forteller at de jobber ut fra flere teorier og ber publikum som kan ha sett noe om å ta kontakt.

 • 2. desember, klokken 22.44
  Den eldste jenta er død

  Universitetssykehuset Nord-Norge informerer om at den eldste av de tre involverte barna, ei jente på sju år er død. Sykehuset jobber med å få overført de to yngste barna til Rikshospitalet i Oslo.

 • 3. desember, klokken 07.25
  Ankommer Rikshospitalet

  De to barna på henholdsvis fire og ett år ankommer akuttmottaket på Rikshospitalet. De ble fraktet fra Tromsø med luftambulanse tidlig tirsdag morgen.

 • 3. desember, klokken 08.14
  Kvinnen bekreftes omkommet

  Universitetssykehuset Nord-Norge bekrefter at mora til de tre barna er død.

 • 3. desember, cirka klokken 08.30
  Halv stang på skolen

  Skoledagen begynner på Borgtun skole i Tromsø. De har flagget på halv stang, etter å ha mistet en av sine elever.

  Halv stang på Borgtun skole
  Foto: Petter Strøm / NRK
 • 3. desember, klokken 11.00
  Ny pressekonferanse

  Politiet inviterer til pressekonferanse. De informerer at saken har endret status. Den blir nå etterforsket som en drapssak. Politiets hovedteori er at kvinnen har påført død og kritisk skade på sine tre barn, men de utelukker ikke at andre ting kan ha skjedd. Politiet forteller videre at barnas far har status som vitne i saken.

  Lund og Hermandsen
  Foto: Petter Strøm / NRK
 • 3. desember, cirka klokken 11.00
  Det første lyset

  Mens pressen er på plass hos politiet i Tromsø blir det første lyset på åstedet tent. I løpet av tirsdag ettermiddag og kveld kommer flere personer til stedet for å tenne lys.

  Lys i fjæra på Fagereng
  Foto: Petter Strøm / NRK
 • 3. desember, klokken 12.30
  Kommunen svarer

  Tromsø kommune innkaller til pressekonferanse. De forteller at de ikke har mottatt noen bekymringsmeldinger angående den sudanske familien. De blir beskrevet som ressurssterke og glade personer. Far var i arbeid, mor deltok i programmet for flyktninger. Barna gikk i barnehage og på skole.

  Pressekonferanse Fagereng
  Foto: Petter Strøm / NRK
 • 5. desember, klokken 14.00
  Ny pressekonferanse

  Politiet holder sakens tredje pressekonferanse så langt. Politistasjonssjef Anita Hermandsen forteller at jentene som ligger på Rikshospitalet fortsatt har kritiske skader, og at de er under intensiv behandling.

  Lund og Hermandsen
  Foto: Petter Strøm / NRK
 • 5. desember, klokken 14.00
  Døde av drukning

  Under pressekonferansen forteller politiet at den foreløpige rapporten av den sju år gamle jenta viser at hun døde av drukning og kraftig nedkjøling. Rapporten viser ingen sikre tegn til ytre vold.

 • 6. desember, cirka klokken 08
  Fireåringen er død

  Politiet informerer om at den fire år gamle jenta, som har vært til behandling på Rikshospitalet siden tirsdag, er død. Sykehuset jobber fortsatt for å berge livet til den 1,5 år gamle jenta som også ble hentet opp av vannet mandag ettermiddag.

 • 8. desember, klokken 14.00
  Minnemarkering

  Rundt 1 500 personer møtte opp i Tromsø sentrum for å minnes de døde etter hendelsen på Fagereng, og for å vise sin støtte til faren og den lille jenta som fortsatt er i live.

  Fakkeltog i Tromsø sentrum
  Foto: Marita Andersen / NRK
 • 9. desember
  Utenfor livsfare

  Politiet informerer om at den lille jenta som er til behandling på Rikshospitalet i Oslo nå er utenfor umiddelbar livsfare. Tilstanden er uavklart, men stabil, skriver de i en pressemelding.

 • 9. desember, klokken 14.39
  Obduksjonsrapport av kvinnen

  Den foreløpige obduksjonsrapporten av kvinnen i 20-årene viser at hun døde av drukning i kombinasjon med alvorlig nedkjøling, melder politiet i en pressemelding.

Funnet livløse i vannet

Mandag 2. desember ble det slått full alarm ved Fagereng i Tromsø.

Fire personer ble hentet opp av vannet. Ei mor i 20-årene og hennes tre døtre, på syv, fire og halvannet år.

Samme kveld døde moren og jenta som var født i 2012. Tre dager senere døde jenta som var født i 2015. Obduksjonsrapportene viser at de døde av drukning og alvorlig nedkjøling.

Begravelsen skjedde i en fullsatt moské i Tromsø 10. desember.

De 3 kistene i Alnor-moskeen

Begravelsen for de to barna og moren ble holdt i Alnor-moskeen i Tromsø.

Foto: Bernt Olsen / Bernt Olsen

Fremdeles på sykehuset

Den yngste jenta, født i 2018 blir fremdeles behandlet på Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø. Hennes medisinske tilstand er mer ukjent siden faren ikke lenger ønsker medieoppmerksomhet.

Moren fikk tidlig status som sikta.

Alle fire er opprinnelig fra Sudan, og midlertidig oppholdstillatelse i Norge. Far til barna kom til Norge i 2015, og mor kom i 2017 etter søknad om familiegjenforening.