Dødsbrann i industribygg – frost og vannmangel under slukkingen

En mann fra Trøndelag er antatt omkommet i en voldsom brann hos en lakseoppdretter i Friarfjord i Finnmark søndag. Frost og vannmangel skapte problemer for slukkingen, men brannen er nå under kontroll.

Brann i smoltanlegg Friarfjord

EKSPLOSJONSARTET: Brannen i smoltanlegget ble varslet klokka 07.40 søndag, og en mann er savnet.

Foto: 337 skvadron

Det var fire personer på jobb søndag morgen. Tre av dem kom seg i sikkerhet og er fysisk uskadd, mens den fjerde er savnet.

Mannen er i midten av 30-årene og bosatt i Namdalseid. Bygningen han var i har kollapset, og han antas omkommet. De pårørende er varslet, sier operasjonsleder Svein-Erik Jacobsen hos politiet i Finnmark.

Brannen ble varslet klokka 07.40 søndag morgen. Den første bygningen var raskt overtent, og utpå morgenen var det klart at man ikke kunne redde nabobygget heller. Årsaken er ukjent.

Vannmangel

Det er åtte-ti bygninger i nærheten av brannen, og mannskapene konsentrerte seg etter hvert om å hindre at brannen spredde seg.

En stund så det ut til at vannmangel var i ferd med å bli et dramatisk problem.

– De har hentet vann fra havet. Klokka 14 blir det langfjære på 100–150 meter. Da blir det en utfordring å få pumpa ut på ustabil sjøbunn, sa Jacobsen til NRK litt over klokka 12.

Fjære sjø førte til at det heller ikke var mulig for redningsskøyta på stedet å sprute vann fra sjøsiden.

Men litt før klokka 15 sa politiets innsatsleder på stedet, Einar Ingilæ, at brannen var under kontroll.

– Det er slukket der det var spredningsfare. Nå handler det om å etterslukke så det ikke blusser opp igjen, sikre stedet og få gjort søk etter han som er savnet, sa Ingilæ.

– Arbeidet vært utfordrende, for utstyret har tidvis frosset, og mannskapene har fort blitt utslitt.

Eksplosjonsfare

Søndag morgen var det en stund stor eksplosjonsfare på grunn av de mange gassflaskene i bygget. Det var opprettet er en sikkerhetsavstand på 1000 meter.

Nærmeste hus ligger 400–500 meter unna, og politiet bestemte etter en tid at det skulle evakueres. Veien var en tid stengt på grunn av røyken og fordi helikopteret trengte landingsplass, men åpnet igjen omkring klokka 10.30.

Røykdykkarar måtte sendast med helikopter til brannen i eit industribygg i tilknytning til eit oppdrettsanlegg i Friarfjorden i Finnmark. Ein mann har truleg mista livet i brannen.

VIDEO: Et NH90-helikopter fraktet røykdykkere til storbrannen. Se Luftforsvarets egne bilder.

Lang vei for nødetatene

Friarfjorden ligger innerst i Laksefjorden i Finnmark og nokså avsides til. Det er 122 kilometer til kommunesenteret Kjøllefjord.

Et Sea King redningshelikopteret var først på plass klokka 08.55, før et helikopter fra KV «Andenes» med røykdykkere om bord var på plass sju minutter senere.

Politiet, brannvesen og ambulanse kom fram først klokka 09.27.

Redningshelikopteret returnerte til Alta for å hente to kjemikaliedykkere, mens Kystvaktas helikopter hentet mer utstyr om bord på KV «Andenes». De opplyser til NRK at de har fire røykdykkere og en leder som bistår det lokale brannvesenet.

KV «Fram» og redningsskøyta «Peter Henry von Koss» satte også kursen mot brannstedet.

Innsatsleder Ingilæ sier ting har fungert, lange avstander til tross.

– Vi har fått mannskaper fra Kjøllefjord, Mehamn, Tana og Porsanger, og folk er flydd inn fra Alta. Jeg er veldig fornøyd. Dette kunne gått atskillig verre, sier Ingilæ.

Krisestab

Ordfører Stine Akselsen i Lebesby kommune sier de har satt krisestab. Den befinner seg i bygda Lebesby, omkring 20 minutter fra brannstedet i Friarfjord.

– Vi har vært i kontakt med politiets operasjonssentral og tilbudt dem hjelp og lokaler i omsorgsbasen vår på stedet. Lederen i omsorgsteamet og lege er tilgjengelig, sier Akselsen.

Ambulanse og helikopter under brann i Friarfjord

Redningshelikopteret var først på stedet i 9-tiden søndag morgen, før ambulansen kom 25 minutter senere. Brannstedet ligger drøyt 120 kilometer fra kommunesenteret Kjøllefjord.

Foto: 337 skvadron

Rundt 20 ansatte

Smoltanlegget tilhører selskapet Laksefjord AS, som er eid av Lerøy Seafood Group ASA.

Daglig leder Bjørn Hovenrud i Laksefjord AS bekreftet søndag morgen at det var deres smoltanlegg som brant, men han hadde ingen nærmere opplysninger om brannen.

Det er 18 medarbeidere ved smoltanlegget i Friarfjord, ifølge en annonse fra 2016. Brønnøysundregistrene opplyser at selskapet Laksefjord AS har 53 ansatte og en omsetning på 133 millioner kroner.

Laster kart, vennligst vent...

Smoltanlegget som brenner ligger i Friarfjord i Lebesby kommune.