Død person funnet i fjellet i Tamokdalen

Det er gjort funn av en død person i fjellet Blåbærtinden i Tamokdalen i søket etter savnede Niklas Nyman (36).

Død person funnet i Tamokdalen fraktet til UNN

Avdøde ble fraktet til Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø for obduksjon og identifisering onsdag ettermiddag.

Foto: Ørjan Hansen / NRK

Politiet startet tidlig onsdag morgen med hundesøk i fjellsiden i Tamokdalen. De hadde med seg to lavinehunder fra Troms politidistrikt som skulle gå over skredområdet.

– Etter omtrent en halvtime med søk gjorde den ene hunden markering, og vi startet opp med gravearbeid slik at vi fikk frem vedkommende, sier innsatsleder i politiet, John Kåre Granheim.

Det var et stort område som skulle gjennomsøkes av fem politifolk og to hundeførere. Selv om snøen har smeltet flere steder, var det fortsatt veldig mye snø i skredområdet.

– Vi hadde punkt der vi målte nesten fem meters dybde i snøen.

Den avdøde ble fraktet med helikopter til UNN i Tromsø for obduksjon og identifisering. Pårørende til den savnende er informert om funnet, ifølge Troms politidistrikt.

Leteområde i Tamokdalen etter siste omkomne

Letemannskaper har konsentrert søket onsdag i området merket med rød sirkel.

Foto: Pål Hansen / NRK

Krevende leteaksjon

Det er gått mer enn et halvt år siden fem unge skikjørere i 20- og 30-årene dro på tur til Blåbærtinden. Det mer enn 1400 meter høye fjellet ligger i Tamokdalen i Troms. En av skikjørerne snudde underveis, mens fire gikk videre.

De ble tatt av skred og omkom.

Det tok omtrent to uker før tre av de fire døde hadde blitt gravd ut. Årsaken var dårlig vær og vanskelige forhold i fjellet. Den siste omkomne, finske Niklas Nyman, ble ikke funnet. Området har vært jevnlig sjekket, men store snømengder har satt en stopper for letearbeidet.

tamokdalen

Det var en krevende leteaksjon som pågikk i rundt 14 dager etter skredet gikk i Tamokdalen i januar. Da ble tre av de fire omkomne hentet ut.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

– En tøff tid

Gunda Johansen er ordfører i Balsfjord. Da letingen etter de omkomne skikjørerne startet i midten av januar, var hun vertskap for de pårørende. De kom fra Finland og Sverige for å være i nærheten under leteaksjonen, og for å kunne ta sine døde slektninger med hjem.

Én familie måtte returnere til Finland på ubestemt tid. Nå, mer enn seks måneder etter ulykken, kan også de pårørende til Niklas Nyman (36) en grav å gå til.

Ordfører

Ordfører i Balsfjord, Gunda Johansen.

Foto: Pål Hansen / NRK

– Det har vært en kjempebelastning for dem å ikke få avsluttet det som førte til en tragedie for én av deres nærmeste. Så har det også vært en belastning for dem som bor i Tamokdalen. Det var tøft da det sto på som verst og man lette etter fire unge mennesker i fjellet. Men også tida etterpå har vært en belastning, det å vite at det ligger en død mann i fjellet, sier hun.

Johansen sier det er godt at den siste omkomne nå er funnet, og at saken kan legges bort.

– Men som ordfører blir jeg aldri å legge den bort. Jeg møtte mange mennesker i dyp tragedie, og det er inntrykk jeg kommer til å bære med meg. Jeg er sikker på at de aller fleste innbyggerne i Balsfjord har sendt sine tanker til de pårørende, sier hun.

Vegard Eidissen Lindbæk er skredleder i Norsk Folkehjelp i Midt-Troms. Han er glad søket etter den siste omkomne endelig ga resultater.

– At sistemann nå er funnet og kan sendes hjem til sine, er kjempebra. For vår del betyr det at vi kan avslutte aksjonen og se på hva vi kan lære av den. I dag pakker jeg skredutstyret ut av beredskapssekken. Det er første gang for min del at skredsesongen har vart til 10. juli, sier han.