Disse vinner stortingsplass

Tallknuser og statistiker Svein Tore Marthinsen hevder å vite hvem som vinner valget.

Svein Tore Marthinsen

Tallknuser Svein Tore Marthinsen håper å tippe riktig 160 av 169 stortingsmandater i år.

Foto: Privat

Statsviter Svein Tore Marthinsen klarte å tippe riktig på 150 av 169 stortingsmandater ved valget for fire år siden. I år har han som mål å klare 160 riktige.

Der andre politiske kommentatorer synser og mener, bruker Marthinsen harde tall og statistikk fra tidligere valg for å finne ut hvem som stikker av med de ulike mandatene i landets 19 fylker.

Bruken av slike metoder er en internasjonal trend, og særlig ved presidentvalget i USA i fjor ble det populært å ha statistikere med i medienes valgkampdekning.

Jevnt mellom blokkene

Slik ser Svein Tore Marthinsen for seg valgresultatene i Troms og Finnmark:

Troms:

– Det virker som om de fire første er sikre. To fra Ap, ett fra Høyre og ett fra Frp. Kampen står om det siste distriktsmandatet. Der har jeg Høyre inne med Kent Gudmundsen, men det er en kamp mellom han og Sigmund Steinnes fra Arbeiderpartiet. Man skal ikke utelukke at Senterpartiet kan melde seg på med en sterk sluttspurt, men jeg har ikke tro på det. Også Frp er ikke så veldig langt unna, men jeg tror det blir for langt fram.

– På utjevningsmandatet har jeg SVs Torgeir Fylkesnes inne. Det vil stå mellom SV og Venstre om utjevningsmandatet i Troms. Kanskje også Senterpartiet, men foreløpig holder jeg en knapp på SV, sier Marthinsen.

Finnmark:

– De tre øverste ser ganske klare ut. Arbeiderpartiet har to sikre, og Høyre én inne. På det siste mandatet har jeg Frp inne. Skulle Ap spurte veldig bra, eventuelt også kanskje Høyre, så er det ikke helt utenkelig at en av de to partiene klarer å frariste Frp sistemandatet, sier Marthinsen.

– Finnmark er et av fylkene hvor det er ganske åpent med utjevningsmandatet. For øyeblikket har jeg Venstre inne, sier Marthinsen.

Nærmeste utfordrer er SVs Kirsti Bergstø.

– Hvis du ser på blokkstillingene så er Troms og Finnmark to fylker hvor de rødgrønne må ha flertall for å berge seg nasjonalt. 3-3 i Troms og 3-2 i Finnmark er en indikator på at dette ikke er godt nok hvis de rødgrønne skal beholde flertallet, analyserer han.

Her kan du lese den politiske bloggen til Svein Tore Marthinsen, og mer om hans spådommer og metoder.

Helga Pedersen og Elisabeth Aspaker

Aps Helga Pedersen (t.v.) og Høyres Elisabeth Aspaker er sikret stortingsplass, ifølge Marthinsen.

Foto: Scanpix/NRK

Bryter ned nasjonale tall

For å komme fram til sine fordelinger tar Svein Tore Marthinsen for seg de ferskeste meningsmålingene.

– Jeg bruker et gjennomsnitt av de siste nasjonale målingene, og så regner jeg om til fylker gjennom såkalte fylkesfaktorer, hvor jeg bruker valgstatistikken fra de siste valgene. Det er nasjonale tall omregnet til fylkestall, oppsummerer han.

Svakheten er at han ikke klarer å fange opp lokale trender.

– For eksempel i Finnmark er det jo den sykehuslista. Hvis den har en viss framgang, så klarer jeg ikke å fange det opp i de nasjonale tallene. Men ofte blåser valgvinden ganske likt fra fylke til fylke når det gjelder stortingsvalg. Det er ikke som lokalvalg hvor et parti kan gå sterkt fram i en kommune, og så tilbake i nabokommunen, sier han.

Spent på utjevningsmandatene

Statsviteren innrømmer at han er over gjennomsnitt interessert i valg og tall.

– Det er ikke så mange som driver med dette. Jeg er vel en spesiell fyr med interesse for det, men det er også andre som bryter ned nasjonale tall på fylkestall, sier han.

– Du er ikke redd for at dette skal ødelegge spenningen foran valgdagen?

– Jeg synes det er morsomt å predikere hvordan går, og det er ganske mye spenning igjen. Vi vet jo for eksempel ikke hvordan utjevningskabalen vil bli. Er det noen partier som faller under sperregrensen, så brytes kabalen ned. Så det er noen forutsetninger som vi ikke har oversikt over, svarer han.

De Grønne spås en svikt

En av trendene i år er at de små partiene har klart seg bedre enn man trodde på forhånd.

– Det virker som om de partiene som har slåss mot sperregrensen, de etablerte partiene, både SV, Senterpartiet, Venstre og KrF, ser ut til å klare det alle sammen, sier han.

Den store overrraskelsen i starten av valgkampen, Miljøpartiet De Grønne, ser ut til å falle fra.

– Miljøpartiet De Grønne hadde en veldig framgang i starten av valgkampen, men det spørs om de kom litt tidlig i form. Det har vært en viss tilbakegang på de siste målingene. De ligger rundt tre prosent, og det ser ikke ut til at de klarer å mobilisere nok til å komme seg over sperregrensen på fire prosent, sier han.

Stemmer ved valget

Kun 2.500 stemmer skiller Høyre og Ap om sistemandatet i Troms.

Foto: NRK

Tror på regjeringsskifte

Spesielt i Troms mener Marthinsen at det er spenning rundt hvem som kaprer det siste distriktsmandatet.

– For øyeblikket har jeg en margin på 2.500 stemmer i Troms. Hvis Ap kaprer noe sånt, så kan de vippe ut Høyre. Når gjelder Finnmark er det mer som skal til før Ap kan vippe ut Frp. Nesten 6.000 stemmer må til, sier han.

Når det gjelder selve Stortinget og regjeringen etter valget er Marthinsen rimelig sikker på at det blir blått.

– Det ligger an til et klart borgerlig flertall på alle tall. Jeg har 96 mandater for de borgerlige, og man trenger jo 85 for å få flertall. Alle piler peker på et klart flertall og et regjeringsskifte, sier han.