Disse skal kjempe for Troms på Stortinget de neste fire årene

Slaget om Troms er avgjort, og velgerne har sagt sitt. Her er valgvinnerne i Troms.

Stortingskandidater fra Troms

Arbeiderpartiet fikk størst oppslutning i Troms.

Foto: NRK

– Den store vinneren er jo Arbeiderpartiet som igjen er størst i landsdelen, men også Senterpartiet gjør et veldig godt valg i både Troms og Finnmark, sier valgforsker Jonas Stein.

Stortingsrepresentanter fra Troms

Arbeiderpartiet er største parti med en oppslutning på 27,2 prosent, en økning på 3,2 prosentpoeng fra forrige stortingsvalg. Det betyr ingen endring i antall mandater. Cecilie Myrseth får fornyet tillit, og er fortsatt inne på Stortinget, men Martin Henriksen byttes ut med Nils-Ole Foshaug.

Senterpartiet (19 prosent) har størst fremgang i oppslutningen fra stortingsvalget i 2017 (4 prosent). Sandra Borch beholder sin plass på Stortinget.

Høyre får en oppslutning på 13, 9 prosent og har dermed den største tilbakegangen av alle partiene i Troms (6,7 prosentpoeng). Erlend Svardal Bøe får plassen på Stortinget.

Også Fremskrittspartiet har en tilbakegang (4,4 prosentpoeng) og får en oppslutning på 13,8 prosent. Det siste direktemandatet går til Per-Willy Amundsen.

Sosialistisk Venstreparti har fortsatt utjevningsmandatet i fylket, og Torgeir Knag Fylkesnes fortsetter på Stortinget. Partiet får 10,8 prosent av stemmene i Troms, en fremgang på 0,7 prosentpoeng.

– Vi er sykt klare

– De siste fire årene har vi jobbet for å sette Nord-Norge på kartet, og nå vises resultatene. Vi er sykt klare, sier stortingsrepresentant, Cecilie Myrseth.

Nestleder i SV, Torgeir Knag Fylkesnes, har også ved dette valget sikret seg utjevningsmandatet i Troms.

– Vi går frem i alle kommunene i hele fylket, og gjør et sterkt valg nok en gang.

Nils-Ole Foshaug og Cecilie Myrseth, stortingskandidater for Troms (Ap)

Gledestårene satt løst da Cecilie Myrseth og Nils-Ole Foshaug fra Arbeiderpartiet innså at de begge to er inne fra Troms på Stortinget.

Foto: Ørjan Hansen / NRK

– Vi skal være litt deppa i kveld

– Vi skal være litt deppa i kveld, men i morgen skal vi se frem mot 2023 og 2025, sier Høyres førstekandidat i Troms, Erlend Svardal Bøe etter kveldens resultat.

Han sier likevel at stemninga har vært god gjennom kvelden.

– Vi skal ikke bare se på valgresultatet, vi skal jo også feire demokratiet og innsatsen vi har lagt ned, men så er det klart at det blir litt mer laber stemning når vi ser at resultatene ikke går i vår retning.

Erlend Svardal Bøe

Til tross for regjeringsskifte var Høyres førstekandidat i Troms i godt humør.

Foto: Inghild Eriksen / NRK

Frps stortingskandidat fra Troms, Per-Willy Amundsen, sier dette er den mest spennende valgkampen han har hatt.

– Dette er første gang det har vært en skikkelig thriller, og denne gangen ble det avgjort på oppløpssiden, sier han.

– Vi har klart å løfte oss gjennom valgkampen, særlig mot slutten. Det er nok det som gjør at vi har det resultatet vi har i dag.

Han erkjenner at årets valg er en skuffelse.

– Det er klart at det er en tilbakegang fra valget i 2017.