Man tenker ikke alltid over at det finnes giftige planter i Norge. Forrige uke fortalte NRK om Sara (2) som ble lagt inn på sykehus etter å ha fått saften fra bjørnekjeks på hånden sin.
Kristian Nyvoll, Gartner ved Tromsø arktisk-alpine botaniske hage, gir deg sine tips til planter og bær som det kan være lurt å holde seg unna.
Skjermplanter
Av de mest giftige er selsnepe, men den er heldigvis ikke så vanlig her til lands. Hele planten er svært giftig, men spesielt roten og nedre del av stilken. Selv en liten smak kan føre til en alvorlig forgiftning.
Tromsøpalmen og bjørnekjeksen er også giftige skjermplanter, de kan gi fototoksiske reaksjoner.
– Får man saften på huden, vil man kunne få hudskader dersom huden blir eksponert for sol, det sier Kristian Nyvoll.
Det er rett og slett UV-strålene som gjør at de blir giftige, og reaksjonen vil se ut som solbrenthet. Tromsøpalmen står oppført på norsk svarteliste, som uønsket.
– Folk har forskjellig følsomhet. Noen kan havne på intensiven, mens andre kan så vidt få reaksjoner, sier Nyvoll.
Det var dette som skjedde med Sara Løkås (2). Hun fikk andregradsforbrenning fra saften av bjørnekjeks etter å ha lekt i besteforeldrenes hage. Plantesaften kombinert med solens UV-stråler, førte til alvorlig hovenhet og blemmer på høyrehånden.
– Det blir en lang sommer, sier mamma Nina Elisabeth Løkås.
Hun må fortsatt ha på seg bandasje, og får ikke bade i det fine sommerværet.
– Men hånden er gradvis blitt bedre, og hun har ikke smerter lenger, sier Løkås lettet.
Hadde Sara fått saften på hånden en gråværsdag, så hadde det derimot ikke skjedd noe.
Soleiefamilien
Smørblomst, trollbær, ridderspore og hageplantene storhjelm og tyrihjelm, er neste kategori av giftige planter som Nyvoll trekker frem.
Smørblomsten er altså ingen uskyldig plante, selv om mange plukker den og har den i en vase.
Hvis man begynner å spise, tygge og- eller får disse plantene i magen, så kan man få alvorlige reaksjoner, forteller Nyvoll.
– Tyrihjelmen har på engelsk kallenavnet Wolfsbane (ulvebane), fordi den tidligere ble brukt som et effektivt middel brukt til å avlive ulver med.
Det sier litt om hvor giftige de er.
– Det er ikke bra med planten i menneskemager heller, understreker han.
Planter med bær
Den siste kategorien Kristian Nyvoll trekker frem, er planter med farlige bær.
– Tysbast, som vokser i sør, har små røde giftige bær. Man vil kunne spise noen få bær uten å merke noe særlig, men etter mange så havner man fort på sykehus, sier Nyvoll.
Det gjelder også firblad, som har svarte giftige bær på seg.
– Man vil overleve ett eller to bær, men begynner man å spise flere får man problemer.
Huden har nemlig en sterk barriere mot mye, men får man bær inn i kroppen, så vil giften virke mye fortere.
Men verre enn bær, er sopp
Dødsfall av planteforgiftning skjer heldigvis svært sjeldent i Norge, men dødsfall av folk som spiser feil sopp, det er ikke så uvanlig.
Med planter som firblad, liljekonvall, revebjelle, smørblomst og storhjelm, så er foreldre og besteforeldre flinke til å lære barna at man ikke kan spise plantene, fordi de er farlige.
Når det gjelder sopp, så kan det oppstå rene forvekslinger.
– I Norge har vi sjampinjong, som kan forveksles med hvit fluesopp. Hvis man går og høster sjampinjong, men plukker opp hvit fluesopp i stedet, da har man et problem, påpeker Nyvoll avslutningsvis.
Ta kontakt med Giftinformasjonen (Tlf. 22 59 13 00) hvis du har mistanke om at du eller noen du er med har blitt forgiftet av en plante.