Disse partiene er yngst og eldst under høstens valg

Miljøpartiet De Grønne (MDG) har de yngste listekandidatene til høstens valg, og Kristelig folkeparti de eldste. Listetopp Otto Strand (65) i Vadsø KrF mener han har mer å fare med nå enn da han var i 30-årene.

Yngst og eldst under valget 2015
Foto: CF-WESENBERG

Med 16 prosent av kandidatene sine under 30 år, kan Miljøpartiet De Grønne nok kalles ungdomsalternativet under årets kommunestyre- og fylkestingsvalg.

– Vi har den yngste velgergruppen, og da er det naturlig at vi setter de unge høyt på listen sier MDGs 1. kandidat i Oslo, Lan Marie Nguyen Berg (28).

«Gamlis»

I den andre enden av aldersskalaen finner vi Kristelig Folkeparti (KrF) og SV. Hos begge partiene har 38 prosent av kandidatene fylt minst 60.

Otto Strand, 65 år og 1. kandidat for Vadsø KrF mer blant dem:

– Det har vært sagt at tilslutningen til vårt parti øker med alder og visdom. Det kan jo ligge noe der, sier han.

Strand er ikke bekymret for at KrF skal bli et «gamlis»-parti, men mener det er viktig å få ungdommen inn i partiet. Det har likevel sine fordeler å ikke være fult så ung lenger, mener Strand:

– Jeg har selv vært med noen perioder på 80-tallet, før jeg var borte en stund fra politikken. På mine gamle dager fikk jeg «tilbakefall», og har sittet to perioder. Nå går jeg på en tredje periode. Jeg vil for min del si at jeg har mer å fare med nå enn da jeg var i 30-årene, sier Strand.

– Appellerer til eldre

Ikke overraskende er partiet med den høyeste andel unge, MDG, også det partiet med den laveste andel eldre. Lan Marie Nguyen Berg er likevel ikke redd for å støte vekk velgergrupper på jakt etter visdom og erfaring.

– Jeg opplever at eldre også synes det er interessant å stemme på oss og at de i stor grad ser at klimasaken er en viktig sak. Det ser vi blant annet med besteforeldrenes klimaaksjon, der besteforeldre engasjerer seg for klima. Så jeg tror ikke det at vi har mange unge på listen vil skremme eldre vekk fra å stemme på oss, sier hun.

Neste på listen over de unge, er Rødt, der 14 prosent av kandidatene ennå ikke har fylt 30 år.