Hopp til innhold

Reineier Ellinor kan få flere vindkraftverk i beiteområdet sitt

NVE har nå bestemt seg for 12 kraftprosjekter som skal gå videre til en ny høringsrunde. Seks av de er plassert i sommerbeiteområdet til reineier Ellinor Guttorm Utsi.

Ellinor Guttorm Utsi

Reineier Ellinor Guttorm Utsi i Davvi siida i Lebesby kommune syns det er belastende at så mange av prosjektene som går videre til høring er i Lebesby.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Loga sámegillii

Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE) har vurdert i alt 26 kraftprosjekter, hvor 25 er vindkraftprosjekter og ett vannkraftprosjekt. Men bare et fåtall av disse kan bygges på grunn av avgrenset kapasitet i kraftnettet i Finnmark.

Bakgrunnen for saken er at regjeringen åpner for elektrifisering av Melkøya. NVE fant ut at det var best å ta en felles gjennomgang av prosjektene. Nå har de bestemt seg for hvilket av prosjektene som blir prioritert og hvilket som blir lagt vekk.

Elleve vindkraftprosjekter og et vannkraftprosjekt i Alta går videre. Syv av disse vindkraftprosjektene er i Lebesby kommune.

Livsviktig næringsgrunnlag

For reineier Ellinor Guttorm Utsi i Davvi siida og resten av reinbeitedistrikt 9, er Nordkinnhalvøya et viktig sommerbeite.

Halvøya ligger i både Lebesby og Gamvik kommune, og der er det seks vindkraftprosjekt som Guttorm Utsi kjemper mot.

– Det er belastende fordi at vi har enormt med arbeidsoppgaver som nå ligger framfor oss. Av erfaring har vi opplevd usikkerhet om vår situasjon blir ivaretatt på en tilfredsstillende måte. Den vektskåla av likeverdighet, den er så skeiv at det er nifst, sier hun.

Hun trekker frem at reinen skygger unna industribygg.

– Det handler om at reindriften ute på Nordkinnhalvøya vil miste et livsviktig næringsgrunnlag. Og det vil utfordre fortsettelsen for neste generasjon reindriftsutøvere og fortsette i næringen, sier Guttorm Utsi.

Hun forteller at det har kommet masse støtteerklæringer og hun har mange støttespillere med seg.

Ellinor Guttorm Utsi i Davvi Siida AS i Lebesby.

Reineier Ellinor Guttorm Utsi i Davvi siida.

Foto: EILIF ASLAKSEN / NRK

Sendes ut på høring i september

Selv med en oppgradering av kraftnettet vil det kun være mulig å bygge noen få nye prosjekter i Finnmark de neste årene. Grunnen er at det ikke er realistisk å gi konsesjon til alle de 12 prosjektene.

– Neste steg i prosessen er at 11 vindkraftmeldinger sendes på en første høringsrunde i september. I tillegg kommer det en søknad om opprusting og utvidelse av Alta kraftverk, sier vassdrags- og energidirektør Kjetil Lund.

NVE-direktør Kjetil Lund

Kjetil Lund, vassdrags- og energidirektør i NVE.

Foto: Catchlight/NVE

Høringen til høsten er den første av to høringsrunder. Den neste runden vil skje etter at konsekvensutredningene er gjennomført, og konsesjonssøknadene er sendt inn. NVE legger opp til ytterligere reduksjon i antallet prosjekter før den andre høringsfasen.

Skuffet over at Davvi er ute

De 14 prosjektene som er tatt ut vil ikke bli behandlet av NVE. Blant de er Davvi vindkraftverk som har skapt store reaksjoner.

Det er Grenselandet DA/ST1 som står bak Davvi vindkraftverk, og daglig leder Svein Skudal Aase er skuffet over NVEs avgjørelse.

– Vi er selvsagt skuffet over at Davvi ikke er prioritert i denne omgangen. Vi vil nå søke å forstå NVEs grunnlag for dette valget, og har ingen ytterligere kommentar nå, skriver Skudal Aase i en SMS til NRK.

Begrunnelsen fra NVE er at Davvi vil føre til nedbygging av et av Norges største gjenværende inngrepsfrie naturområder. Sammen med virkninger på samiske interesser.

Svein Skudal Aase fra St1 Norge på samrådsmøte i Mehamn.

Svein Skudal Aase, daglig leder i Grenseland DA.

Foto: EILIF ASLAKSEN / NRK

Les også Varsler søksmål mot staten: – Hvordan skal vi overleve?

Nils Mathis Sara, nestleder i reinbeitedistrikt 22. 080823.

Frykter konsekvensene

Rødt er kritisk til måten NVE har valgt å gjennomføre utvelgelsen av prosjektene, og frykter konsekvensene. De mener prosessen er helt snudd på hodet, siden man går i gang med konsekvensutredninger etter at områdene er valgt.

Prosjektene er ikke konsekvensutredet for natur, og natur har heller ikke vært et eget vurderingskriterier for NVE. Nå skal selskapene selv få styre utredningene videre. Det er snakk om bukken som passer havresekken, sier Sofie Marhaug, energi- og miljøpolitisk talsperson for Rødt.

Sofie Marhaug er stortingsrepresentant for Rødt.

Sofie Marhaug, energi- og miljøpolitisk talsperson for Rødt

Foto: Ihne Pedersen

Rødt mener det at NVE går videre med 12 prosjekter viser at vi nok står foran en storstilt utbygging av vindkraft. Dette er i konflikt med reindrift og natur. Skarvberget og Nordkyn vindkraftverk er bare to av prosjektene hvor det allerede er konflikt med reindrift.

Dette er rett og slett konsekvensen av at regjeringen insisterer på å elektrifisere Melkøya, som vil kreve like mye som 5 Alta-kraftverk i året. Uten det ville det vært nok kraft også til nye næringer i Finnmark. Det er ikke for sent å snu, sier Marhaug.

Rødt er positiv til at Davvi vindkraftverk skrotes.

Les også Mener det er helt urealistisk å bytte gasskraft med vind: – Det blåser ikke hele tiden

Hammerfest LNG

Uakseptabelt inngrep på naturen

Naturvernforbundet er glad for at NVE har skrotet flere av vindkraftprosjektene. Men er likevel kritisk til at prosjekter som Skarvberget og Oksefjorden vindkraftverk fremdeles er med.

– Kraftpakke Finnmark er likevel fortsatt et uakseptabelt angrep på finnmarksnaturen, selv om mange prosjekter nå er lagt på is. Det er ikke mulig å bygge ut så mye vindkraft i Finnmark uten uakseptabelt naturtap, sier leder av Naturvernforbundet Truls Gulowsen.

Truls Gulowsen

Naturvernforbundets leder Truls Gulowsen

Foto: Henning Rønhovde

Gulowsen sier at vi ikke kan ofre natur for å grønnvaske oljenæringa, og ber regjeringen skrinlegge elektrifiseringen av Melkøya.

– Regjeringen kom helt feil ut fra start da den bestemte seg for å elektrifisere Melkøya. Det har satt Finnmark i en helt håpløs situasjon, og nå legges det opp til en massiv nedbygging av naturen. Dette blir ikke bra før regjeringen snur og dropper utvidelsen av Melkøya, sier Gulowsen.

Les også Spår elektrifisering av Melkøya vil doble strømprisene i nord

Melkøya