Direkteruten til Kabul fra Finnmark kjent i hele verden

The Independent Barents Observer har fått Storskog på Reddit-toppen, skriver avisa Finnmarken.

Storskog

RETURNERES? Forrige uke kom det 1.113 asylsøkere til Storskog grensestasjon i Finnmark. Mange av dem var afghanere. De risikerer å bli returnert til hjemlandet.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Det at norske myndigheter nå vurderer å etablere en direkterute til Kabul fra Finnmark, har blitt internasjonalt kjent gjennom The Independent Barents Observer (TIBO), skriver avisa Finnmarken i dag.

Den nye nettavisas sak om ruten klatret til niendeplass på forsiden til Reddit.com, som er en sosial nyhet-, delings- og underholdningsside hvor brukere står for innholdet. Brukere stemmer opp det mest interessante stoffet, og det er bare det mest populære som kommer på forsida.

Nettsted har 36 millioner brukere, og saken om direkteruta til Kabul har fått hele 4371 kommentarer.

The Independent Barents Observer

Redaktør Thomas Nilsen i TIBO sier Norges planer om å sende asylsøkere til sitt opprinnelsesland er noe som har stor internasjonal nyhetsverdi.

Foto: Faksimile/ NRK

– Finnmark verre enn Alaska

Og i toppkommentaren til saken om Storskog på Reddit, er det en russer som skriver at å krysse grensen til Storskog er den verste avgjørelsen noen kan ta.

«Det er så langt nord, det er ingen infrastruktur der. Det er kun noen små byer der, og veiene er forferdelige. Jeg tviler dessuten på at det finnes passasjertog nærmere enn 50-100 kilometer unna. Jeg kjenner ingen som har vært der, og jeg aner ikke hvordan man kommer seg dit. Hvorfor ikke heller krysse grrensa til Latvia eller Estland? Storskog er svært langt unna sivilisasjonen. Det er som Alaska for USA, bare mye verre, skriver toppkommentatoren.»

«Hvor er du fra i Russland? »spør en. «Jeg tror ikke du vet mye om Murmanskområdet. Alaska er nemlig mer isolert enn Murmansk.»

«Helt enig. Folk fra middelklassen i Murmansk er ikke fremmed for å ta seg en helgetur til Norge. Men finland er en mye mer populær destinasjon etter det jeg erfarer», svarer en annen.

Videre er det flere som kommenterer de enorme mengdene av sykler som hoper seg opp på grensen, på grunn av at flyktningene som krysser grensa må komme på hjul ifølge russisk regelverk. Det kravet er blitt god butikk for enkelte russere.

«Mengden sykler på grensen er så stor, at avfallsselskapet i Finnmark nesten ikke klarer å destruere dem», skriver en.

«Det er faktisk ikke en spøk», svarer en annen, og lenker til NRK Finnmarks sak om sykler som for tilsammen to millioner kroner skrapes.

Faksimile fra The Independent Barents Observer

The Independent Barents Observer har fått Storskog på Reddit-toppen med denne saken.

Foto: Faksimile

– Internasjonal nyhetsverdi

Tidligere redaktør for nå midliertidig nedlagte Barents Observer, og nå redaktør i The Independent Barents Observer (TIBO), Thomas Nilsen, sier Norges planer om å sende asylsøkere til sitt opprinnelsesland er noe som har stor internasjonal nyhetsverdi.

– Vi får veldig mange telefoner fra internasjonale medier som vil høre vår vurdering, sier Nilsen til Finnmarken.

Amerikanske brukere er den største gruppen lesere av den nå tre uker gamle nettavisa The Independent Barents Observer. Deretter følger Norge, Canada, Russland og Finland. «Bare» 14 prosent av trafikken til TIBO er norsk.