Hopp til innhold

Devold måtte gi tapt for kreften

Musiker, komponist og kulturpersonlighet Harald Devold døde fredag morgen, etter lengre tids sykdom. Han hylles av sine musikerkolleger.

Harald Devold

Harald Devold, kjent som blant annet jazzsaksofonist, døde fredag morgen av kreft, etter lengre tids sykdom.

Foto: Knut-Sverre Horn

Harald Devold har i en årrekke vært en ildsjel og inspirator for musikk og kulturlivet i Finnmark, og har nytt stor respekt langt utenfor fylkesgrensen, men natt til fredag døde han på Drammen sykehus, med sine nærmeste rundt seg.

Devold døde etter å ha kjempet mot kreft i lang tid.

– De siste ukene fikk han flere alvorlige infeksjoner og måtte legges inn på sykehus. Behandlingen i Tyskland måtte utsettes til han var frisk nok, men dessverre gikk det ikke slik, sier Silja Arvola.

Hun har tidligere har vært gift med Devold og sammen har de tre barn.

Støttekonserter

Venner fra både musikk- og kulturlivet i hele Norge uttrykker nå sin store sorg over Devolds bortgang.

– Det var mange som var bekymret og fulgte med og håpte. Han hadde mange venner og kollegaer rundt omkring i hele Norge, sier Arvola, som sier hun har mottatt mange kondolanser i løpet av dagen.

Det er blitt holdt flere støttekonserter der inntektene gikk til kreftbehandlingen som han valgte å ta i utlandet.

– Det var en veldig trist beskjed å få. Da vi gjorde konserten i Vadsø i slutten av januar var vi så fulle av håp om at det skulle gå bra med han, sier musiker Mari Boine til NRK og tilføyer:

– Livet er så skjørt. Takk, Harald for de mange fine stundene vi opplevde på scenen og hyggelig samvær full av humor og glede på turneene vi gjorde.

Både Boine, Steinar Albrigtsen og Jørn Hoel var blant artistene som stilte opp i støttekonserten til Devold.

Marie Boine

Marie Boine under støttekonserten til Harald Devold i Vadsø Kirke.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Arbeidskapasitet var varemerket

Musiker Asbjørn Ruud har kjent Devold i over 30 år, etter at de studerte sammen på musikkhøgskolen og senere flyttet til Finnmark der de har samarbeidet. Også han tar dødsbudskapet tungt.

– Jeg syntes det er forferdeling. Han har vært syk en stund, så man vet jo da at det kan gå galt. Man hadde håp om at det skulle gå bra. Han har forsøkt å prøve det som skal prøves kan av behandlinger og fått masse støtte, men dessverre ikke var nok, sier Ruud.

Ruud beskriver arbeidskapasiteten som Devolds varemerke.

– Han har bestanding tått på for andre. Det har vært noe av hans enorme styrke, det og hele tiden stå på for andre og få andre gode. Den støtten han fikk i den fasen han gikk igjennom viser hvor mange han betydde noe for, sier Ruud.

Harald Devold

Asbjørn Ruud og Harald Devold i år 2013. Ruud og Devold flyttet begge til Finnmark på begynnelsen av 90-tallet.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

– Drivkraft som nå er borte

Leder av Varangerfestivalen og Vadsø jazzklubb, Robert Lundgren, har også samarbeidet med Devold og beskriver han som varm, gira og med et stort pågangsmot uansett hvilke utfordringer man sto foran.

Han hadde en stor drivkraft og det er trist at det nå er borte, sier Lundgren.

– Man så jo den grasrotbevegelsen som ble dratt i gang da det ble klart at Devold var alvorlig syk. Folk støttet opp over alt. Det viser hvor elsket han var av veldig mange.

Takker for støtten

Familien takker nå både kollegaer og andre som fulgte Devold til det siste, for støtten han fikk.

– Takk for at dere var med han hele veien. Vi vet det betydde enormt for Harald, sier Silja Arvola.