Hopp til innhold

– Jeg husker ingenting fra den dagen

Devi Chhetri (17) ble 16. mai 2010 berget da hun holdt på å miste livet i Transfarelva ved Lathari i Alta.

Ulykke Alta

Det er nå tre og et halvt år siden ulykka rammet søskenparet.

Foto: Larsen, Geir Stian Altmann / SCANPIX

– Jeg husker ingenting fra den dagen. Da jeg våknet var jeg på sykehuset i Sverige og trodde ikke at det var så langt til Alta, bare tretti minutter med drosje. Jeg spurte pappa om hvor mamma var og vi ringte til Norge for å snakke med familien min, sier Devi til NRK.

Hun snakker her om ulykken der hun holdt på å miste livet. Det skjedde i Transfarelva ved Lathari hvor hun, hennes bror Dawish Chhetri (15) og deres søskenbarn Sita Baniua (18) havnet i det iskalde vannet.

Devi Chhetri og Diwash Chhetri

Søskenparet Devi Chhetri (17) og Diwash Chhetri (15), opprinnelig fra Nepal, lever i dag vanlige ungdomsliv i Alta og går henholdsvis på Alta videregående skole og Alta ungdomsskole.

Foto: Sunniva Bornøy

Det er nå over tre år siden ulykka, og all hjelpen Devi og familien har fått har gjort godt.

– Det var en vanskelig tid for oss og resten av familien min som bor her i Alta, og også for familien min i Nepal. Men vi har fått masse hjelp fra folk her, både de jeg kjenner og ikke kjenner. Jeg vil takke for at de har reddet livet mitt. Hadde det ikke vært for dem, hadde jeg ikke levd, sier Chhetri.

– Alle kjente meg plutselig

Før ulykka kjente Devi nesten ingen i Alta. Etter ulykka kjente plutselig alle henne.

– Det er helt annerledes. Før ulykka var det kort tid siden vi hadde flyttet til Norge og vi hadde vært her bare et knapt år. Jeg hadde ingen venner og kunne ikke snakke ordentlig norsk. Etter ulykka kom jeg tilbake til Alta etter å ha vært i Sverige, og da kjente alle meg plutselig, fordi de hadde sett meg i avisa. Jeg ble derfor kjent med mange nye folk på ungdomsskolen, sier hun.

Drukningsulykke i Alta

Her er NRKs innslag om drukningsulykken fra 2010. Video: Rune Berg.

Familien takker

Devi sier til NRK at pappaen fortsatt er interessert i å takke folk for hjelpa, tre år etter ulykka.

– Pappa Deepak Chhetri og resten av familien vil takke alle som bidro til å redde oss. Også de som hjalp oss i tida etterpå til å bearbeide hendelsen, sier hun.

På rett sted til rett tid

Arne Hauge og samboeren Maureen Bjerkan Olsen er paret som reddet alle tre barna fra å drukne i Transfarelva ved Lathari. Hauge hadde sammen med samboeren, to av søstrene sine, hans datter på ti år og to hunder tatt turen til Lathari for å vise søstrene «Stand Up Paddling».

– Det som er mirakelkjeden i denne ulykka er at jeg, samboeren min og de andre var der akkurat den dagen, trolig med et av de første «Stand Up»- padlebrettene i Nord-Norge. Brettet har vist seg å være utmerket til å bruke under redningsaksjoner i vannet, sier Hauge.

Sekunder fra drukning

Arne Hauge og Maureen Bjerkan Olsen

Arne Hauge og Maureen Bjerkan Olsen fra Alta opptrådte som helter den skjebnesvangre dagen i mai 2010 da de padlet ut i iskaldt vann for å redde Devi og Diwash.

Foto: Privat

Hauge fikk tips fra Leif Andreas Bongo som kort tid før hadde blitt varslet av barn som hadde vært vitne til at de tre barna, opprinnelig fra Nepal, syklet nært elvekanten og tok bilder av hverandre.

– Jeg fikk øye på ett av barna, tok brettet og padlet ut. Det viste seg å være Sita Baniua. Hun var sekunder fra å drukne og klamret seg fast til kusina si Devi Chhetri som lå under vann. Utfordringa var å få Sita sikret opp på brettet, det var tungt, men jeg fikk dratt begge på land, sier Hauge.

Samboeren Maureen Olsen tok også affære. Hun padlet ut for å se om det var flere barn som hadde druknet.

– Hun padlet dobbelt så langt som meg, og fikk dratt lillebroren Dewish Chhetri i land, sier han.

Hele familien bidro

Latharistranden

Da barna kom på land, sterkt nedfrosset og i bevisstløs tilstand, startet Arne Hauge sammen med Linn Dalheim umiddelbart hjerte-lunge-redning på Devi.

– Jeg og Linda arbeidet non-stop med Devi, Sita Baniua var nedkjølt, men ved bevissthet. Min søster Ann Karin Hauge spurte Sita grundig om det var flere barn uti, da hadde Maureen allerede lagt seg ut på brettet. Vi fikk øye på en sykkelhjelm. Det var Diwash, og Maureen padlet dobbelt så langt som meg for å redde han inn på land, sier Hauge.

To av Arnes søstre, Anna Karin Hauge og Turid Hauge tok hjerte-lunge-redning på barna før redningshelikopteret kom og sendte de til UNN i Tromsø.

– Vi holdt på helt til nødvendig personell kom til for å kunne sette i gang med hjertestarter. I tjue minutter jobbet vi i ett og da legen kom til stedet, fikk vi beskjed om at vi bare skulle fortsette, sier han og legger til:

– Mine to søstre bidro sterkt til at barna overlevde. Det var mye å holde styr på, men det hele har gått bra og alle gjorde så godt de kunne.

– Det var grisekaldt

Tre barn funnet i vannet i Alta
Foto: Rune Berg / NRK

Transfarelva var iskald og Arne legger ikke skjul på at det betydde mye for redningsaksjonen at de hadde padlebrettene tilgjengelig.

– Det var is i vannet, og det hadde trolig blitt en større tragedie dersom vi måtte ha lagt ut på svøm uten padlebrettene, sier han.

Livredningskurs rett før ulykka

Ukene før hendelsen hadde Arne Hauge vært gjennom et intensivt kurs i livredning på Nordlysbadet.

– Jeg visste derfor akkurat hva jeg skulle gjøre. Det sto veldig klart for meg at vi skulle ta hjerte-lunge-redning, for selv om hjertet til Devi hadde stoppet, så bidro førstehjelpen vår til at vi holdt hjerne og hjerte under kontroll i påvente av hjertestarteren, sier han.

Holder kontakten

Ulykka har preget paret, men ikke til det verre. De har fått god kontakt med familien, og besøkt de mange ganger i ettertid.

– Dette er en ulykke som potensielt kunne ha preget oss i lang tid dersom det ikke hadde gått bra, men vi gjorde det rette og arbeidet hardt under stort press og på kort tid. Jeg kan nok si at vi har fått et spesielt bånd til familien, det er jo tross alt barn vi har reddet fra å drukne, avslutter Hauge.

Nå kan de svømme

Devi og Diwash Chhetri
Foto: Sunniva Bornøy

Da ulykka skjedde, kunne ingen av de tre barna svømme.

– Rett etter ulykka var vi i Tromsø i to-tre måneder og lærte å svømme. Da vi kom tilbake til Alta igjen begynte jeg aktivt å svømme på Nordlysbadet. Nå klarer jeg det og er ikke redd for å være i vannet, sier hun og legger til:

– Hvis dette hadde skjedd i Nepal hadde jeg nok ikke overlevd. Vi måtte ha betalt mye for å få behandling på sykehuset. I Norge trenger vi ikke å betale. Jeg er derfor veldig glad for at jeg bor i Norge! sier hun.

For tida er Devi Chhetri elev i faget reiseliv på Alta Videregående Skole. Her ser hun ut til å trives godt og har gode venner rundt seg.

– Jeg vil kanskje bli flyvertinne i utlandet om noen år, avslutter Devi med et smil om munnen.