Hopp til innhold

Dette ble for mye for fransk politi

Norsk nazizombie-stunt på filmfestivalen i Cannes ble stoppet på brutalt vis av fransk politi.

Død Snø 1

Etter kun 40 meter på gata i filmfestivalen i Cannes var det stopp for oberst Herzog hans kvinnelige selskap fra «Iron Sky»-filmene.

Foto: Alen Grujic

Mens nordmenn flest var opptatt med feiringen av 17. mai, inntok gjengen bak filmen «Død Snø 2» filmfestivalen i Cannes for å skape blest om den kommende filmen.

For fransk politi ble stuntet og synet av nazisymbolene for mye. Etter kun 40 meter ble Ørjan Gamst, som spiller den onde nazizombien oberst Herzog i filmen, kommandert til å kle av seg kostymet.

– Jeg kjente noen som tok meg på skuldra, og der sto det to franske politimenn som ikke var særlig blid. Jeg måtte bli med til et stille område. De snakket veldig dårlig engelsk, men fikk fort fram at de ville at jeg skulle ta av uniformen for å fjerne svastiga-symbolene, sier Gamst.

– Det er visst uhyggelig ulovlig i Frankrike med den type symbolikk. Vi hadde sjekket på forhånd at hvis det er i samhold med noe kunstnerisk show eller lignende, så er det lov. Men prøv å forklar dét til to franske politi som ikke kan engelsk. Det var like greit å bare ta av alt, sier han.

Død Snø 2

Ingenting å si på interessen.

Foto: Alen Grujic

Fire timers forvandling

I fire timer hadde Ørjan Gamst sittet i sminkestolen for å bli oberst Herzog. Likevel tar han episoden med godt humør.

– Det ble en litt amputert gåtur videre, men det er ikke symbolene som er viktigst. Det er maska og frakken som er iøynefallende. Dessuten var det verdt det. Det er en god historie å ta med seg videre. Vi får håpe det er noen franske turister med i «Død Snø 2», sier han med et smil.

Nazizombier i filmen "Rød snø"

Fryktinngytende, fra den første «Død Snø»-filmen.

Foto: (hentet fra filmen "Død snø")

– Stor interesse

På tross av politiets forsøk på å stoppe stuntet, forteller produsentene i Tappeluft Pictures om stor interesse for filmen.

– Målet er å selge resten av verden nå, sier produsent Kjetil Omberg i en pressemelding.

– Vi solgte filmen til 20 land under filmfestivalen i Berlin kun på manus, så vi har store forhåpninger om at vi skal klare å nå det målet med de nye filmklippene vi har med ned hit for å vise, fortsetter han.

Nazi zombier

Fra innspillingen i Alta i april i år.

Foto: Kai Erik Bull / NRK

Innspillingen er startet

Den første «Død Snø»-filmen satte virkelig fart i filmkarrieren til Alta-regissør Tommy Wirkola. Filmen satte ham i kontakt med Hollywood, som igjen ga ham muligheten til å lage filmen «Hansel and Gretel: The Witch Hunters» med premiere i januar i år.

De første scenene til den nye «Død Snø»-filmen ble spilt inn i Alta i vinter, og det er disse scenene som er tatt med til Cannes. Den videre innspillingen fortsetter i sommer og til høsten. Filmen har fått den internasjonale tittelen «Dead Snow: Red vs Dead».

Tommy Wirkola

Regissør Tommy Wirkola.

Foto: Kai Erik Bull / NRK

Nordisk samling

I tillegg til promoteringen av «Død Snø 2» har genrefilm-produsenter fra hele Norden samlet seg om initiativet «Nordic Genre Invasion». Det er et samlingspunkt hvor det som skjer innen genrefilm i Norden for tiden presenteres.

I tillegg til Tappeluft Pictures er også finske Blind Spot Pictures tilstede med oppfølgeren til «Iron Sky» og Little Big Productions fra Sverige med horrorkomedien «American Burger».

– Norden og Norge spesielt har et fantastisk moment akkurat nå, aldri har kjøpere fra verden vært så oppmerksomme på hva som skjer i vår region - noe som også gir resultater. Ikke bare for oss, men alle som er med på invasjonen. Det er utrolig moro, sier Kjetil Omberg.

Død Snø 4

Dette synet ble for sterkt for fransk politi.

Foto: Alen Grujic