Tirsdag kveld ble all trafikk over brua på E6 i Kvænangen stengt etter at den fikk seg en alvorlig knekk midt på.
Brueksperter i Statens vegvesen har konkludert med at skadene er så store at den ikke kan reddes.
– Konstruksjonsskadene er så alvorlige at brua ikke kan repareres. Vi vurderer nå om vi skal la brua kollapse av seg selv, eller om vi skal ta den ned, sier Frode Lyng Hansen i Statens vegvesen.
– Når vil brua kollapse?
– Det vet vi ikke. Vi er veldig usikker på om den kollapser, eller om den klarer å stå den av. Per nå skal vi ikke hjelpe den på vei.
Statens vegvesen kan foreløpig ikke si hva som er årsaken til at bruen er i ferd med å kollapse.
Frode Lyng Hansen fra Statens vegvesen kan fortsatt ikke si noe om årsaken til brukollapsen.
Foto: Julie GrosethForsvaret er på plass
Nå har Forsvarets Ingeniørbataljon ankommet stedet av egen interesse. De har ikke fått noen formelle henvendelser om å hjelpe sier stabssjef i Ingeniørbataljonen, Johan Nygaard.
– Vi har blitt bedt av brigaden og bataljonsledelsen om å sjekke ut de opplysningen som vi har fra før, at vi fremdeles kan støtte en militær forflytning den ene eller andre veien i dette området.
Ingeniørbataljonen har ankommet stedet, for å se om en militær forflytning vil være mulig dersom nødvendig.
Foto: Rune Andreassen / NRKReservebru på vei
En midlertidig bru vil mest sannsynligvis være på plass innen to uker.
– Ny midlertidig bru ble bestilt i går, er lasta på trailer og på vei opp hit. Den kommer i seksjoner, som et byggesett, sier han.
Konstituert kommunedirektør, Bjørn Ellefsæter, sier det er skremmende hvor sårbart ting er, når denne bru ryker. Han synes at det er lenge å vente i 14 dager på en ny bru.
– Vi syns jo det virker lenge, fjorten dager uten forbindelsen er lang tid. Vi håper at byggetiden kan bli kortere.
Konstituert kommunedirektør, Bjørn Ellefsæter, mener det er lenge å vente 14 dager på en ny bru.
Foto: Dagny Elisabeth Ulland / NRK– Akuttberedskapen er ivaretatt
– Akuttberedskapen er ivaretatt på begge sider av bruen, sier avdelingsleder i AMK Tromsø, Inger-Lise Kristiansen om brukollapsen i Kvænangen.
Den lokale ambulansen befinner seg på nordsiden av bruen, den kommer til å kjøre pasienter til Alta for eventuell lufttransport til sykehus. På sørsiden av bruen er ambulansen fra Nordreisa i beredskap.
– Vi har også MS Kvænangen som har base på Skjervøy. Den går i rute til Kvænangen. Pasienter som skal tilbakeføres til kommunen kan sendes med ambulanse til Skjervøy også båt derfra til Kvænangen.
Kristiansen sier at det er uaktuelt å kjøre pasienter via Finland.
Medisinfrakter og brannforebyggende Per Reiersen på båten som han frakter medisin med.
Foto: Øystein Antonsen / NRKFrakter medisin med båt
Per Reiersen jobber som brannforebygger i Kvænangen kommune. Nå har han også blitt medisinfrakter for hjemmesykepleien.
Hjemmesykepleien har fraktet medisinen fra Burfjord til fjæren, hvor Reiersen frakter det med båt over til hjemmesykepleien som står fast på andre siden av brua.
– Det er veldig viktig at folk får medisinen sin. De kunne fått fra Nordreisa, men det er best at folk får sine vante hjemmesykepleiere på besøk, sier Reiersen.
Troms og Finnmark er delt i to etter at Badderen bru ble stengt tirsdag kveld. Nå må man kjøre en 600 kilometer lang omvei.
Hurtigbåt blir skolebåt
For transport rundt bruddstedet har kommunen etablert en midlertidig løsning med båttransport mellom Badderen båthavn og fjæra i Sætra.
Nå skal Hurtigbåten MS Kvænangen brukes til å frakte skoleelever forbi den kollapsede bruen i Kvænangen, sier Kurt Bones, daglig leder Troms Fylkestrafikk.
– Den kommer til å gå fra en oppdrettskai i Badderen til Burfjord, hvor skolen ligger. Også kommer en buss til å frakte elevene til kaien.
Får ikke levert dagligvarer
Brukollapsen skaper utfordringer for varetransporten til og fra Finnmark. Kurt Sørensen har kjørt helt fra Danmark med dagligvarer som skal til Alta og Hammerfest.
Nå står han bom fast, og venter på beskjed fra sjefen om hva han skal gjøre videre. Å kjøre via Finland ser han ikke som et alternativ.
– Det er noe dritt, det er ikke bra, sier en tydelig frustrert Sørensen.
Ikke ukjent problemstilling
Eirik Losnegaard Mevik er ordfører i Kvænangen kommune. Han beskriver situasjonen som dramatisk.
– Det er dramatisk at veien deler landet i to, og at det kan bli opp mot 14 dager med stengning. Det er veldig spesielt, sier ordføreren.
Ordfører i Kvænangen kommune, Eirik Losnegaard Mevik, beskriver situasjonen som dramatisk.
Foto: Hanne Wilhelms / NRKVidere forteller han at de ikke er en ukjent problemstilling for kommunen. Fjellovergangen over Kvænangsfjellet stenges ofte om vinteren på grunn av snøskredfare.
Likevel er det første gang også kommunen opplever å være splittet i to.
– Denne gangen må vi også må finne løsninger internt i kommunen. Vanligvis er det jo inn og ut av kommunen som er problemstillingen, forklarer Mevik.
– Må ikke skje igjen
Martin Grønnslett er styreleder i Samferdselsforum Nord. Deres mål er å samle politikere og næringsliv om felles samferdselsløsninger for Nord-Norge.
Han frykter flere hendelser som den i Kvænangen.
– Jeg kommer ikke på noen steder hvor vi er mer sårbare for slike hendelser.
Han viser til at E6 er hovedpulsåren som binder landet sammen. Andre steder er det stort sett omkjøringsmuligheter dersom veien av ulike grunner stenges. Her må man inn i et annet land.
– Det må settes i gang tiltak umiddelbart, og videre må Statens vegvesen sørge for en permanent og framtidig løsning som gjør at dette ikke skjer igjen, sier han i en uttalelse.
Stortingsrepresentant Erlend Svardal Bøe (H) har sendt inn spørsmål til samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) etter brukollapsen.
Han spør hva statsråden tenker om sårbarheten på veistrekningen, og hvilke tiltak han vil sette i gang for å gjenopprette strekningen raskest mulig.
– Det er også viktig at regjeringen setter i gang arbeidet med å få på plass en ny og permanent løsning på veistrekningen raskest mulig, skriver Svardal Bøe til ministeren.
Pilaren under har beveget seg, dermed har broen sunket.
Foto: Nils Arild Nilsen