Hopp til innhold

Det tragiske møtet med denne selen overrasker ekspertene

Bouvetøya er den mest isolerte øya i hele verden. Likevel har mennesket satt stygge spor i naturen.

Sel fast i garn

TRAGISK: Forskerne fra Norsk Polarinstitutt fant fire pelsseler som var fanget i plastsøppel. Denne hadde satt seg fast i et gammelt fiskegarn.

Foto: Chris Oosthuizen / Norsk Polarinstitutt

CO₂ i atmosfæren
424,6 ppm
1,5-gradersmålet
+1,12 °C
Les mer  om klima

– Jeg trodde ikke at plastsøppel ville være et problem på ei øy så langt fra mennesker, sier Audun Narvestad, mastergradsstudent ved UiT Norges arktiske universitet.

I vinter tilbrakte han og fire andre forskere, fra blant annet UiT og Norsk Polarinstitutt, omtrent to måneder på Bouvetøya.

Den isdekte øya ligger midt i Sørishavet, 1 600 kilometer fra nærmeste kyst. I og med at øya er det eneste landområdet i nærheten, har den blitt viktig for de mange fuglene og dyreartene i området.

Bouvetøya

– Dyrene bruker øya for å føde og fostre opp ungene sine, forklarer Narvestad.

Men i tillegg til flere titalls tusen sel og fugler, la forskerne merke til store mengder plastsøppel som også har funnet veien til strendene på den isolerte øya.

– Vi samlet daglig inn store mengder plastflasker, garn og trålposer, sier mastergradsstudenten.

AUDUN NARVESTAD

FORSKNING: Audun Narvestad forsker egentlig på pingviner, men bidro også på forskning på for eksempel denne sjøelefanten.

Foto: Privat

Stygge sår

Blant annet fant de fire pelssel som hadde viklet seg inn i garnrester.

– Garnet har mest sannsynlig blitt liggende på bunnen. Så har ikke selene klart å skille garnrestene fra tang og tare, og dermed har de svømt inn i dem og satt seg fast, sier Narvestad.

Selene hadde store sår etter garnet som hadde viklet seg rundt dem. Når selene svømte i havet, ble sårene renset av sjøvannet. Men da de kom opp på land, ble sårene infiserte.

Kuttet garn

MÅTTE SKJÆRE: Forskeren måtte kutte garnet med kniv for å få løs selene som hadde satt seg fast.

Foto: Audun Narvestad / Norsk Polarinstitutt

– Vi måtte fange selene med en slags hov. Da vi nærmet oss var de uvanlig rolige, så garnrestene preget dem. I tillegg sleit de med å bevege seg.

Forskerne fikk fjernet garnrestene, og sprayet sårene med antibakterielt middel.

Overrasket

Geir Wing Gabrielsen er seniorforsker ved Norsk Polarinstitutt. Han har også sett bildene fra forskerne på Bouvetøya.

– Jeg reagerte først og fremst på at plastsøppel var et så tydelig å stort problem så langt sør. Her nord vet vi at denne type forsøpling er en voldsom utfordring, blant annet på grunn av den store mengden fiskeri vi har i nord, men vi har ikke like mye kunnskap om problemet lengst sør på kloden, sier Gabrielsen.

Geir Wing Gabrielsen

HAVSTRØMMENE: Seniorforsker Geir Wing Gabrielsen ved Norsk Polarinstitutt forteller at det er havstrømmene som frakter plasten til Bouvetøya.

Foto: Petter Strøm / NRK

– Det er fiskeri i sør også, men ikke like mye som i nord. Så at problemet er så omfattende rundt Bouvetøya er urovekkende.

Gabrielsen forteller at polarinstituttet nå skal prøve å kartlegge hvor stort problemet med marint søppel er i området rundt Antarktis, blant annet ved å overvåke dyrene og fuglene på Bouvetøya.

Krysser fingrene

– Vi aner ikke hvordan det gikk med selene vi hjalp. Det er lov å håpe at det gikk bra, men sårene var stygge, sier Audun Narvestad.

For han var observasjonene på Bouvetøya en slags oppvåkning.

– Jeg tenker på hvor store utfordringer vi har klart å gi naturen på kort tid. Når vi også ser hvor stort problemet er på steder det er vanskelig å komme til, innser jeg også hvor vanskelig det skal bli å rydde opp i dette, avslutter han.

Såret sel

UVISS FREMTID: Forskerne som reddet selen fra garnet vet ikke hvordan det endte til slutt.

Foto: Audun Narvestad / Norsk Polarinstutt
Mens du har lest denne artikkelen har det havnet 0.0 tonn plast i havet. Det tilsvarer 0 flasker eller 0 bleier.

Mens du har lest denne artikkelen har det havnet0,0 tonnplast i havet

Det tilsvarer 0 flasker eller 0 bleier.

Ta quizen og redd hvalen

Flere nyheter fra Troms og Finnmark