Hopp til innhold

Det nye politiske samarbeidet i Alta sprakk før det kom i gang

Senterpartiet trakk seg fra det nye flertallssamarbeidet i Alta. Igjen er det skolesaken som skaper trøbbel.

Alta kommunestyret

Monica Nielsen (i midten) har ikke lenger flertall i kommunestyret for å kunne bli ny ordfører i Alta. Her med Tommy Berg (SV) og Miriam Akkouche (MDG).

Foto: Erik Lieungh

Valglogo

I forrige uke kunngjorde Arbeiderpartiet i Alta at Monica Nielsen skulle bli kommunens nye ordfører. Sammen med Sosialistisk Venstreparti skaffet Ap seg flertall i det nye kommunestyret i partnerskap med Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Miljøpartiet De Grønne.

Men flertallskonstellasjon var skjør, og nå har den allerede sprukket – etter at Senterpartiet valgte å trekke seg.

Det rødgrønne samarbeidet hadde til sammen 18 mandater i kommunestyret. Opposisjonspartiene Fremskrittspartiet, Venstre, Høyre og Kystpartiet har 17 mandater.

Senterpartiet fikk inn én representant i kommunestyret, Jan Martin Rishaug, som nå altså har trukket seg.

Vil ikke legge ned skoler

Det er styret i Alta Senterparti som har besluttet å legge samarbeidet dødt. Ifølge en pressemelding er årsaken «vesentlige uenigheter» i den betente skolesaken i Alta.

– Alta Senterparti har i valgkampen sagt til våre velgere at vi går inn for å beholde dagens skolestruktur. Når vi da går til forhandlinger med krav om at alliansen skal frede skolestrukturen de kommende fire år, og ikke får det ønskelige gehør for dette, så vil det bryte med våre valgløfter og vår programfestede politikk, heter det i pressemeldingen.

– Senterpartiet mener at det er fornuftig og bedre at vi trekker oss nå, enn å gjøre dette etter en konstituering av nytt kommunestyre, avsluttes det.

Nytt møte i ettermiddag

Aps ordførerkandidat Monica Nielsen tar Senterpartiets beslutning om å trekke seg til etterretning.

– Vi har hatt som mål å finne enighet med alle fem partier og vi er i forhandlinger. Vi har ikke dratt noen konklusjoner ennå. Vi får bare ta dette med oss, sier hun.

Nielsen mener det ikke var feil å kunngjøre et flertallssamarbeid, selv om man ikke var blitt enige om skoler skal legges ned eller ikke.

– Jeg mener det var ryddig å annonsere at vi hadde signert en avtale som vi skulle gå videre på. Vi forhandler én vei og da må vi ha åpenhet rundt det – både i forhold til andre partier og velgerne, sier Ap-politikeren.

Ifølge Nielsen skal de fire andre partiene møtes fredag ettermiddag for å drøfte den nye situasjonen. Hun ønsker ikke å kommentere om Ap ønsker å gjenoppta samtalene med Venstre.

– Vi forhandler ikke i media, sier hun.

– Hva med et samarbeid med Frp eller Høyre?

– Det sitter langt inne å gå til Frp, men som sagt, dette tar vi ikke i media, sier hun.

Venstre joker på ny

Venstres førstekandidat Trine Noodt var svært overrasket i forrige uke da det ble kjent at Ap hadde dannet flertall uten dem. Venstre hadde nemlig ifølge Noodt blitt enige med Ap om å sette seg ned og forhandle om en politisk avtale.

Til Altaposten sier Trine Noodt at det ikke lenger er aktuelt med et samarbeid med Ap.

– Tilliten til Ap er borte. Det har de seg selv å takke for, og det er uaktuelt for Venstre å gå inn i noen samarbeidsforhandlinger med Ap etter at de har slamret døra rett i ansiktet på oss med tanke på et framtidig samarbeid, sier Noodt til avisa.

Slik er mandatfordelingen i det nye kommuestyret:

  • Arbeiderpartiet - 11
  • Fremskrittspartiet - 7
  • Venstre - 4
  • Høyre - 4
  • Sosialistisk Venstreparti - 3
  • Kristelig Folkeparti - 2
  • Kystpartiet - 2
  • Senterpartiet - 1
  • Miljøpartiet De Grønne - 1
  • Til sammen 35 representanter

Det nye kommunestyret samles for første gang 19. oktober.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark