Det er gode tider på havet for tiden

Fiskebåtene ligger tett i Nord-Norge for tida. Og fiskerne selv melder om god stemning.

Bjørn Karlsen

Bjørn Karlsen forteller om gode dager på havet.

Foto: Jørn Resvoll / NRK

– Det er en veldig god start. De siste årene har det vært veldig mye fisk, nesten for mye. Og prisene er gode i år, så det er gode tider, vi skal ikke klage, sier Bjørn Karlsen fra Svolvær.

Han dro opp ni tonn fisk på sine to første dager under årets lofotfiske.

Og det er tydeligvis flere fiskere som tenker det samme. På karttjenesten marinetraffic.com får man full oversikt over skipstrafikken i Norge. Her kan man tydelig se at fiskebåtene ligger tett i nord, særlig i Nordland og Finnmark.

– Det er flere båter i Lofoten-området i år enn de siste årene. Det kommer en del båter fra andre deler av landet, mange av dem har aldri vært her før. De har vel hørt om all fisken her oppe, for det har vært eventyrlig fiske i mange år. Og fisken blir bare større og større, sier Leif Karlsen fra Lofoten.

Leif Karlsen

Leif Karlsen fra Laukvika i Lofoten har vært fisker i 46 år.

Foto: Jørn Resvoll / NRK

Godt vær og høye priser

Også tallene fra Norges Råfisklag tyder på gode tider. Ved utgangen av uke ni hadde norske og utenlandske båter hentet opp fisk til en verdi av 2,7 milliarder kroner i Norge. Det er nesten en milliard mer enn på samme tid i fjor.

I tillegg var uke ni årets beste uke for norske båter.

– Også når det gjelder kvantum ser vi en økning sammenlignet med i fjor. Den er ikke voldsom, men det er en økning, sier Charles A. Aas, rådgiver for omsetning og salg i råfisklaget.

– Jeg tror hovedårsaken til det gode fisket skyldes at vi har hatt veldig godt vær, i tillegg til at prisen på fisk er så høy som den er nå, sier Aas.

Fisker Leif Karlsen, som også er styreleder i Vågan fiskarlag, er likevel tydelig på at situasjonen fort kan endre seg.

– Har vært et godt fiske for de aller fleste. Det blir tungt den dagen dette snur, for det kommer det til å gjøre, sier han.