Hopp til innhold

Derfor klør det hele !#@%& sommeren

Insekter i fleng og minst like mange kløende stikk. – Prisen å betale for sommer, sier insektekspert. Men hvorfor klør det og hva kan lindre ubehaget?

Čuoikageassi

– Vi hadde klart oss godt uten myggen, men den er nå bare der i store mengder, forklarer professor med insekt som spesialfelt.

Foto: NRK / NRK

Sommer er for mange synonymt med febrilske forsøk på å lindre kløe etter utallige stikk. Samtidig oppstår gjerne en forståelig lengsel etter vinter og fred fra blodtørstige insekt.

Hvor har det blitt av myggen, spurte vi tidligere i år. Hadde den virkelig forsvunnet? Absolutt ikke.

Mygg kan være irriterende. Veldig irriterende. De er så mange.

Arne C. Nilssen, professor med insekt som spesialfelt
Mygg

SE OPP FOR MYGG: I Tana i Finnmark har Skjalg-Helmer Vian satt opp et humoristisk, men likevel reelt, varselskilt langs en sti ved hytta.

Foto: Skjalg-Helmer Vian

Fare for mygg hele sommeren

Skjalg-Helmer Vian (17) vet godt hvordan det er å ha store svermer med mygg surrende rundt hodet. Han er nemlig naturfotograf i Finnmark.

– Av og til kan de være veldig irriterende. Jeg har myggspray på klærne mine og tar i bruk myggnetting om det blir veldig ille.

Det er ingen hyggelig opplevelse å møte på tusenvis av mygg, spesielt ikke uforberedt. Vian har derfor tatt ansvar og satt opp en varselskilt.

– Det begynte egentlig som en spøk, men etter hvert tenkte jeg skiltet kunne fungere som en advarsel til folk som ferdes i området.

Skjalg-Helmer Vian

Naturfotograf Skjalg-Helmer Vian.

Foto: Privat

Du kan bli plaget av mygg i hele Norge, men det er vårt nordliste fylke som troner øverst på mygg-toppen:

– Indre strøk av Finnmark og Finnmarksvidda har mest mygg, men også en del andre stikkende insekter som klegg og blinding. Det er rikelig av dem, forklarer forsker Arne C. Nilssen.

– Ikke gå i bar overkropp

Med mindre du har tenkt å holde deg innendørs hele sommeren er det vanskelig å unngå insektsbitt og stikk. Heldigvis finnes det flere beskyttelsestiltak, noen mer virkningsfulle enn andre, som gjør det mulig å være utendørs også sommerstid.

Mygg

Det som er mest vanlig er å smøre myggmiddel i form av olje, stift eller roll-on på huden eller klærne – da kan du unngå situasjoner som denne.

Foto: Ut i naturen / NRK

Å spise hvitløk og B-vitamin blir ofte nevnt som myggmiddel, men ifølge Folkehelseinstituttet vil ikke hvitløksduften sørge for at myggen holder seg unna blodet ditt.

Å fyre opp et bål kan riktignok holde myggen på avstand, men av logiske årsaker hjelper det lite om du har tenkt å bevege deg rundt.

Mitt råd er å kle myggen ute. Ha godt med lette klær på og ikke gå i bar overkropp - da er de der med en gang.

Arne C. Nilssen, insektsforsker
Fluer
Foto: Frank M. Ingilæ

Derfor klør myggstikk

Arne C. Nilssen

Et tips er å la myggen stikke seg ferdig før du klapper den bort, da slipper du at snabelen blir igjen under huden din. – Men de fleste liker jo ikke at myggen sitter der. Det kan jo være tusenvis av dem, sier Arne C. Nilssen.

Foto: Privat

Myggen trenger blod for å formere seg, det er derfor den stikker. Samtidig som myggen fyller magen med blod gir den også noe tilbake – den sprøyter spytt inn i såret.

– Det gjør blodet tyntflytende og dermed lett å drikke. Om blodet koagulerer i den tynne snabelen dør myggen, forklarer forsker Arne C. Nilssen.

Viktig for myggen, ikke fult så viktig for mennesker. Blemmer og kløe er nemlig en allergisk reaksjon på myggens spytt.

Når stikkene er et faktum

Har du blitt stukket av mygg er dessverre kløe så å si en obligatorisk reaksjon. I tillegg kan du vente deg et vennlig, men noe umulig råd: ikke klø på stikkene.

Å klø lenge, hardt og over alt føles kanskje deilig, men det er ikke særlig lurt da febrilsk kløing kun gjør vondt verre.

– Det må bare klø litt. De fleste mennesker tåler myggstikk, men noen er overfølsom og da kan stikkene hovne opp, sier Nilssen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark