Hopp til innhold

Derfor er Rudolf rød på nesen

Ved hjelp av et nytt måleinstrument har forskere fra Amsterdam og Tromsø kommet fram til hvorfor reinsdyret Rudolf har en rød nese.

Rudolf og julenissen

Julenissen og reinsdyret Rudolf med den røde nesen er en viktig del av den vestlige juletradisjonen.

Foto: MARTTI KAINULAINEN / AFP

Infrarødt reinsdyr

Reinsdyrene ble også avfotografert med infrarøde kamera, som viser den varme nesen.

Foto: Universitetet i Tromsø

Den vitenskapelige artikkelen er skrevet i forbindelse med det anerkjente tidskriftet British Medical Journal sitt julenummer, og ble publisert på BMJ sin nettside mandag.

Hypotesen forskerne, med nederlandske Can Ince i spissen, jobbet ut i fra var at blodsirkulasjonen i reinsdyret Rudolfs nese er årsaken til den røde nesen.

Hvert år presenterer BMJ en forskningsartikkel med julevri i årets siste nummer. Artikkelen er basert på seriøs forskning, men er skrevet på en humoristisk måte, og handler gjerne om et tema knyttet til julen.

Forsket på reinsdyr

I år var det altså nissens reinsdyr som var i fokus.

– Utgangspunktet i denne saken var at den anerkjente medisinske forskeren Can Ince hadde utviklet et fiffig instrument for å måle sirkulasjonen i slimhinnene i nesen på mennesker. Denne sirkulasjonen er en indikasjon på helsetilstanden til pasienten, og den har vært vanskelig å måle tidligere, sier Arnoldus Blix, professor i Arktisk biologi ved Universitetet i Tromsø.

Han er en av to forskere i Tromsø som bidrar til artikkelen.

Etter å ha testet instrumentet på fem menneskelige prøvekaniner i Amsterdam, kontaktet Ince forskerne i Tromsø, som tidligere i år hadde forsket på hvilken rolle sirkulasjonen i reinsdyrenes nese spiller når det kommer til å regulere temperaturen i reinhjernen.

I Tromsø ble innsiden av snuten til to voksne reinsdyr grundig fotografert.

Reinsdyr

På hvite reinsdyr er det mulig å se en rød nese.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX

Rødmende nese

Forskernes undersøkelser viser at reinsdyrnesens sirkulasjon var 25 prosent høyere enn i menneskenesen.

– Dermed kan man jo slå fast at reinsdyr har en rød nese. På samme måte som blodsirkulasjonen i kinnene våre øker når vi rødmer, så blir reinsdyrene røde på nesen, spesielt når de jobber. Men siden de fleste reinsdyr har mørk hud på nesen, vises det ikke så godt. På de hvite reinsdyrene er det mulig å se at nesen er rød, sier Blix.

Reinsdyr lever i et kaldt klima, og den økte blodsirkulasjonen skal trolig hindre at slimhinnene inne i snuten fryser i kaldt vær.

Det nyutviklede måleinstrumentet er allerede tatt i bruk i Nederland, og artikkelforfatterne har, i tillegg til å ville løse det gamle mysteriet om Rudolfs nese, ønske om å gjøre verktøyet de har utviklet kjent.

Blix syns det er stas at de får være med på artikkelen.

– Så lenge forskningen i bunn er ordentlig, så mangler ikke vi humoristisk sans, humrer han.

Slik konkluderer forskerne:

Rudolph’s nose is red because it is richly supplied with red blood cells, comprises a highly dense microcirculation, and is anatomically and physiologically adapted for reindeer to carry out their flying duties for Santa Claus.

Nesen til Rudolf er rød fordi den har en høy forsyning av røde blodceller, har en høy mikrosirkulasjon, og den er dermed anatomisk og fysisk tilpasset til at reinsdyrene kan utføre sin flyvende plikt for julenissen.

Can Ince et al.

Artikkelen takker også julenissen, som støttet forskningsprosjektet og var ivrig etter å finne årsaken til kameraten Rudolf sin røde nese.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark