Hopp til innhold

Derfor blir katedralen blå i kveld

Som eneste bygning i Norge, skal Nordlyskatedralen lyses opp i blått i dag.

Nordlyskatedralen

Slik ser den ut til vanlig, men i kveld vil den være lyst opp i blått med autismeforeningens kjennemerke, puslespillbrikken.

Foto: Robin Mortensen/NRK

– Det er viktig for oss at folk forstår at mennesker med autisme også er fantastiske mennesker, sier tidligere leder i autismeforeningen Finnmark, Sonja Falch.

For å få dette ut til publikum, vil det i dag være flere bygninger og mennesker kledd i blått over hele verden.

Men i Norge er det kun en bygning lyst opp i blått i dag, og den finner man helt i nord.

Kler katedralen i blått

Nordlyskatedralen i Alta kledd i blått, med autismeforeningens kjennemerke, puslespillbrikken.

Sonja Falch

Sonja Falch har i flere år ledet Finnmark fylkeslag i Autismeforeningen og har selv en sønn med autisme.

Foto: PRIVAT

Slik markerer Finnmark fylkeslag i Autismeforeningen, verdens autismedag, i likhet med opp til 20.000 andre bygg over hele verden.

Slik vil de skape forståelse for diagnosen, som svært mange lever med.

– Alle har, i en eller annen sammenheng, møtt noen man synes er spesiell eller kanskje sær. Jeg vil at flere skal se hvor unike og fantastiske personer dette er, forteller Sonja Falch, som i en årrekke har ledet fylkesforeningen og som selv har en sønn med autisme.

Det er mennesker som tenker på en helt annen måte og de tørr å se andre løsninger. Ofte er det helt fantastiske løsninger, legger hun til.

Trenger hjelp i hverdagen

Ironi, metaforer og kroppsspråk, som mange tar for gitt i hverdagen, er utfordringer mennesker med autisme trenger hjelp til å forstå.

Informasjon om diagnosen er derfor viktig å få fram og Verdens autismedag brukes til å få fram dette. I Finnmark stiller foreningen opp på en rekke steder.

– Vi har stand både i Kirkenes og Hammerfest. Der vil det være mulig å få den informasjonen man trenger. Det som er viktig er å se mulighetene de har og ikke begrensningene.

Med mer informasjon håper Falch at flere ser det unike og ikke det sære.

– Alle vil jo vise fram barna sine, uansett hvem barna er.

Må kjempe for barna

Sønnen til Sonja Falch er voksen, har jobb og sertifikat. I disse dager er han i ferd med å flytte for seg selv.

Å ha et barn med spesielle behov betyr at foreldre ofte må kjempe en kamp for barnas rettigheter. Slik har det også vært for henne.

– Man blir gjerne tappet i systemet når man skal kjempe for rettighetene, for at de skal ha et godt liv. Og for at andre skal se hvilken type tilrettelegging de trenger for å fungere optimalt ut ifra de forutsetningene de har.

– Det er et annerledes liv, men det er et godt liv. Det vil vi at de skal ha, det er det alle i foreningen kjemper for. Alle har like stor verdi uansett hvordan vi er skrudd sammen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark