Hopp til innhold

Derfor blir du kåtere og slankere når sola kommer fram

Ifølge professor påvirkes kvinners seksuelle interesse av lyset, mens menn er visuelle og følger etter kvinnene. Og ja, gutta er like enkle som Svalbard-rypa ...

Sommer

I sin forskning målte Holte alt ifra depresjon, glede, appetitt, vekt, søvnlengde, søvnproblemer, kullhydrarhunger og seksuell interesse.

Foto: Sinar 2 / Illustrasjonsfoto

En gang på 90-tallet forsket professor i helsepsykologi, Arne Holte, på effektene av middnattssola i nord. I dag er han assisterende direktør i Folkehelseinstituttet og professor i psykologi ved Universitetet i Oslo.

Men like sikkert som at sola kommer tilbake om våren, så kommer også telefonene fra journalister som ønsker å høre mer om forskningen hans fra 90-tallet. Det store spørsmålet hvert år er:

– Er det sant at vi blir kåtere når sola kommer om våre og om sommeren?

Og svaret er alltid:

– Ja, det stemmer, flirer Holte.

Guttene lå høyere på seksuell interesse hele året. Om det er faktisk eller om de bare skryter vet vi ikke.

Professor Arne Holte

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Våryrhet

VÅRYR? Ifølge forskningen nådde folk bunnen på depresjon, livskvalitet og seksuell interesse i desember måned, og de når toppen i de lyse månedene.

Foto: Colourbox

Studerte studenter

Holte forklarer at han på 90-tallet gjorde undersøkelser på 6313 studenter fra 13 forskjellige breddegrader.

Arne Holte

Professor i psykologi Arne Holte.

Foto: Lene Solbakken

I tillegg fulgte de cirka 1000 sykepleier og lærerhøyskolestudenter i Tromsø, Alta og Hammerfest i to og et halvt år.

Det ble målt hver måned på alt i fra depresjon, glede, appetitt, vekt, søvnlengde, søvnproblemer, kullhydrarhunger og seksuell interesse.

– Og så sammenlignet vi med lysvariasjonene. Da fant vi ut at alle disse tingene varierte med lys. Folk nådde bunnen på depresjon, livskvalitet og seksuell interesse i desember måned, og de når toppen i de lyse månedene. Guttene lå høyere på seksuell interesse hele veien. Om det er faktisk eller om de bare skryter vet vi ikke, flirer Holte.

Han forteller at kvinner ifølge målingene fulgte lyset.

– Vi fant først ikke ut av det for solen sto jo høyest i juni og juli, mens kvinnener reagerte mest i mai. Men så fant vi ut at på grunn av den hvite snøen i målingsområdene så gjorde refleksjonene det slik at lyset var mer intenst, sier han.

Hos Yr.no kan du sjekke når sola kommer til deg!

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Rype i draktskifte

Svalbard-rypa har det på samme måte. Lyset aktiverer hormonene, men hannen kurtiserer ikke før drakten faller, og den faller når det blir varmt nok i juli, august.

Foto: Øivind Skaret

Menn er som Svalbard-rypa

Men ifølge Holte så følger ikke mennene lysets i like stor grad når det gjelder den seksuelle interessen.

– Nei, de når ikke toppen før i august. Vi skjønte først ikke hvorfor, men så søkte jeg råd hos en professor i arktisk biologi, og han svarte at dette var ikke så rart. Svalbard-rypa har det på samme måte. Lyset aktiverer hormonene, men hannen kurtiserer ikke før drakten faller, og den faller når det blir varmt nok i juli, august. Menn er på den måten mer visuelle, og også hos oss kler jo damene seg lettere i disse månedene, sier professoren.

Holte forklarer at resultatet av studiene hans på 90-tallet også har møtt motstand innad i forskningsmiljøet.

Alle slankekurer virker!

Men det er ikke bare den seksuelle lysten som følger lyset. Også vekten følger med.

– Alle slankekurer fungerer om våren. Det har med at vi statistisk går ned i vekt da. Om vinteren når det ikke er så mye lys, så ødelegger man mer søvnmønsteret og så spiser man mer karbohydrater for energi. Det er bare å se på når Freia sjokolade selger mest av sine produkter – også de følger lyset, sier han.

Alle slankekurer fungerer om våren ... Det er bare å se på når Freia sjokolade selger mest av sine produkter – også de følger lyset.

Professor Arne Holte

Men når sommeren kommer, så harmoniserer søvnmønsteret seg vekta går ned og humøret opp.

Og da føler man seg mer attraktiv og er også mer tiltrukket av andre

– Men det er viktig å huske på at det for eksempel er flere selvmord på vårparten. Det har med litt andre faktorer, men man kan for eksempel også oppleve depresjon når man psykologisk sammenligner seg med andre på vårparten. Men hovedtendensen er at man blir mindre deprimert og mer glad på denne årstiden, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

– Mer genetisk robuste i nord

Video Folkeliv på Trænafestivalen

Ifølge Holte har det gjennom generasjoner vært en selektiv utvelgelse, slik at det som ikke er plaget med mørketid og midnattssol har forlatt Nord-Norge over tid.

Foto: Nyhetsspiller

– Men hvis det er slik at man føler mer glede og positivitet om våren og sommeren, hvorfor har mange av oss bosatt seg så langt nord, hvor det er lang mørketid?

– Det har vært selektiv utvelgelse gjennom generasjoner. De som for eksempel ikke ser skjønnheten av vinteren og det blå lyset i nord, har over lang tid flyttet seg sørover. Men det er ingen enkle sammenhenger, for selv om det kan være noen flere ”mørketidsplager” ved å bo langt nord, får man det igjen for fullt når lyset kommer om våren. Og heller ikke på Rjukan er det noe sol om vinteren, den slipper ikke ned mellom de bratte fjellene før det blir sommer, sier han.

– Er det da genetisk betinget?

– Nettopp! Det er en betydelig genetisk komponent. Dermed kan man kanskje si at i Nord-Norge så er man mer robuste reint genetisk, fordi man i generasjoner i større grad har selektert dem som takler lysforandringene. Men også i Sør-Norge er det stor toleranse. Også Kristiansand ligger langt nord når man ser på globusen, så det er ikke så store forskjeller, sier Holte.





Flere nyheter fra Troms og Finnmark