Hopp til innhold

«Mystisk lys» var varslet to uker i forveien

Politiet i Finnmark vurderte redningsaksjon etter melding om nødraketter utenfor Berlevåg. Den ble avblåst da vitner mente lyset måtte være en meteoritt. Men de tok også feil.

Satellittoppskytning i Russland

IKKE SÅ MYSTISK: Sentinel-3A heter raketten, som her blir skutt opp fra basen Plesetsk i går kveld klokka 18.57 norsk tid.

Foto: ESA

Fasiten kom først sent tirsdag kveld: Mysteriet var en nøye planlagt rakettoppskyting, og russerne sto bak.

I mellomtiden hadde politiet satt i gang søk og varslet Hovedredningssentralen. De første meldingene kom klokka 19.07 i går, og vitnene mente de hadde sett nødraketter i området Hanglefjellet-Tanafjorden.

Operasjonsleder Lars Gaupset i Finnmark politidistrikt er lettere flirfull når han får spørsmål om jakten på det mystiske lyset.

– Det var seks vitner i første fase, og så dro det på seg utover. Vi gikk ut på Twitter og fikk flere vitner. Det viktigste for oss var å avklare om det var nødraketter, så vi satte i gang undersøkelser.

Sentinel 3A

Omtrent slik ser det ut når satellitten skiller lag med bæreraketten, ifølge ESAs illustratør.

Foto: Illustrasjon: Pierre Carri, ESA

Først sent på kvelden kom det e-post fra Nord VTS, som ligger under Kystverket.

– De hadde sendt melding til sjøfarende om at rakettdeler kunne falle ned. Det var ukjent for oss, og ukjent for publikum. Eposten kom inn seint i går kveld, og da fikk vi oppklart det store mysteriet.

Varslet i god tid

Oppskytningen fra basen Plesetsk i Arkhangelsk var varslet i god tid, oppklarer Erlend Andersen, maritim sjøtrafikkleder ved Nord VTS – Vardø Sjøtrafikksentral.

– Den russiske sjøtrafikktjenesten varslet oss halvannen til to uker før rakettoppskytingen, og selve meldinga ligger på Kystverkets hjemmeside. Vi så artikkelen i VG i går kveld om at det var observert et merkelig lys, så vi tok etter hvert kontakt med politiet i Øst-Finnmark.

Ifølge Andersen blir det rutinemessig varslet om slike oppskytninger. Båter i internasjonal trafikk får meldingene via nettverket Inmarsat C, sammen med værvarslene de trenger.

– Det blir opplyst om et fareområde man skal holde seg unna, fordi rester av oppskytningen kan dette ned i disse fareområdene.

Videoen fra ESA viser oppskytningen fra basen i Arkhangelsk.

Norsk fareområde

Raketten gikk til værs klokka 18.57 norsk tid, og 79 minutter seinere skilte satellitten lag med bæreraketten, ifølge nettsiden til det europeiske romfartssamarbeidet ESA.

– Det er usikkert hvor den virkelig har ramlet ned, for det er store områder, sier Andersen.

– På det nærmeste kunne nedfallet vært 40 nautiske mil, det vil si 74 km, nordøst for Nordkyn. Hele fareområdet var i norsk sektor.

Satellitten skal brukes verdens største miljøovervåkingsprosjekt Copernicus, ifølge ESA. Norsk Romsenter har utfyllende informasjon på sin nettside.

Ingen ny rakett i kveld

Det var også varslet oppskytning i tidsrommet 18.40 til 19.40 norsk tid onsdag, men det er nå trukket. Dette var et alternativt tidspunkt hvis utskytningen måtte utsettes på grunn av vær eller skipstrafikk, opplyser Erlend Andersen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark