Denne kan redde tusener av reinsdyr

En reinrefleks skal hindre kollisjoner mellom reinsdyr og bilister.

Rein-Flex

Flere hundre reinsdyr blir årlig påkjørt. Med refleksen «Rein-Flex» skal reinsdyr bli lettere å få øye på i mørket.

Foto: Allan Klo/NRK

– I gjennomsnitt koster en kollisjon med rein 40.000 kroner. Det vil være god butikk å få redusert antall påkjørsler, sier Kristian Øvernes i Statens vegvesen til Altaposten .

Alta-firmaet Polyfemos har utviklet refleksbrikken, «Rein-Flex».

– Refleksmaling funker dårlig i kulda og maling flasser også lett av. Refleksteip er vanskelig å sette på med store hansker i kulda. Da er det lettere med en skråskjært veistikke med refleks som man klipser på hornene , sier Bjørnar Bull i Polyfemos til NRK.no

Bare i august ble 50 rein påkjørt i Finnmark, mens på landsbasis var tallet flere hundre. I Finland er det gjort forsøk med reflekshalsbånd .

– Denne koster bare en krone å produsere og er en god investering for alle parter. Det skal bare en liten hodebevegelse til og refleksen synes veldig godt for bilister, forklarer Bull.

Mindre lidelse og økt sikkerhet

Statens vegvesen har bevilget 200.000 kroner til utviklingen av reinrefleksen som er produsert i nedbrytbart materiale. I samarbeid med en reindriftsfamilie i Kautokeino skal 1000 reinsdyr utstyres med refleks i løpet av høsten.

Nå er håpet at «Rein-Flex» skal bli nøkkelen til reduserte dyrelidelser, forsikringsutbetalinger og økt trafikksikkerhet.

– Kunne kanskje vært noe for elgen også?

– Hehe, joda. Men den er jo litt vanskelig å fange da.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.