Hopp til innhold

Denne poteten er klar for langtur

Søndag starter Petra potet på en seks måneder lang vandring gjennom landet, med god hjelp fra ivrige 4H-ere.

Petra potet

Petra potet har med seg både turdagbok og GPS-sender på reisen.

Foto: Kaspar Fuglesang / NRK

Ferden til Petra potet er satt i gang av den veldedige organisasjonen 4H, og rundt 16000 medlemmer skal bidra til det som trolig blir verdens lengste potetløp.

Skjønt, potetløp på skje som i 17.mai-leken, blir det ikke. Det blir heller en stafett gjennom landet.

– Nei det hadde nok ikke gått, men den skal fraktes så miljøvenlig som mulig. Privatbil og fly er ikke lov, og for det meste så håper vi at folk vil gå, sykle, padle eller på annen måte komme seg frem for egen maskin. Fysisk aktivitet er ett av målene med turen, sier 4H-konsulent i Finnmark, Majliz Berget.

Et annet mål med turen er å få frem organisasjonens engasjement for norsk matprodukjson.

4H-konsulent i Finnmark, Majliz Berget

Majliz Berget i 4H i Finnmark håper mange vil bli med på å frakte mandelpoteten Petra gjennom Norge

Foto: Kaspar Fuglesang / NRK

– Vi mener det er viktig med landbruk i hele landet, og derfor skal vi innom alle 19 fylker. Når Petra kommer frem til landsleiren i oktober, så skal vi lage et opprop om landbrukspolitikken som skal leveres til stortingspresidenten.

Norges Bondelag skal også være med på å frakte Petra enkelte etapper.

Frykter potetgullfabrikker

Første etappe starter i Pasvik i Øst-Finnmark, hvor Sør-Varangerordfører Cecilie Hansen (som forøvrig også er bonde) får æren av å sende Petra av gårde.

Deretter følger en tur med Hurtigruta over fjorden til Vardø. I løpet av seks måneder skal Petra gjennom hele landet, før den ender opp

– Løpet er lagt opp slik at hvert fylke har tidsfrister å forholde seg til, men ellers blir det sikkert tatt litt på sparket hvordan Petra kommer seg frem. Det er opp til de forskjellige fylkeslagene, sier Berget.

Petra er en mandelpotet og er utstyrt med GPS-sender og turdagbok, slik at ferden kan følges på internett. Selv om Petra er mulig å spore på ferden, så er ikke reisen helt ufarlig, sier Berget.

– Petra skal innom to potetgullfabrikker og komlefest i Stavanger på veien, så jeg er nok litt bekymret for hvordan dette skal gå.

Dersom alt går etter planen, så avslutter Petra ferden i Oslo 16. oktober.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark