Denne fjellgeita har gått 550 toppturer bare i år

Møtet med to ukjente damer for tre år siden var gnisten Tor Ivar Didriksen (60) trengte.

Hopp hopp

Tor Ivar Didriksen tar et hoppebilde på hver nye topp han er på. Her demonstrerer han hvordan det gjøres.

Foto: Sander Lied Edvardsen / NRK

– Her skal det stå at det er 1 kilometer til skihytta, nei det står 1,1. Vi kan jo gå et stykke hvis du henger med, ler Tor Ivar Didriksen og durer av sted.

Vi møter han på parkeringsplassen rett ovenfor Fløyabanen i Tromsø for å gå en av turene i årets «Ti på topp»-hefte. Å henge med denne karen på tur er ikke det letteste man gjør. Siden han ble bitt av basillen for tre år siden, har fjellturer blitt det artigste han vet.

Siden i vår har 60-åringen gått over 500 turer. I tillegg til en del andre turer, registrerte han nøyaktig 550 toppturer før årets sesong var ferdig på tirsdag.

– I år hadde jeg satt meg som mål å gå 500 turer, men det ble litt over. Det skulle liksom være 60-årsprestasjonen min, sier han fornøyd mens han går med kjappe skritt innover stien.

– Sofaen fristet mest

Det er en fin dag for turgåing, men det er ikke veldig mange å møte i løypa. Den lave høstsola skinner gjennom de nesten nakne trærne og glinser fint i rimet som har lagt seg på bakken i løpet av natta. Lyset og de bladene som er igjen skaper en varm stemning, selv om det er kjølig i lufta.

Didriksen er godt forberedt på at været har blitt kaldere. Fleecehansker, hals og pannebånd er på for å holde kroppstemperaturen på et behagelig nivå. Han ser ut som en typisk turgåer, men slik har det ikke alltid vært.

– Jeg har ikke vært noen trimtype i det hele tatt. Det var sofaen som fristet mest av alt. Jeg dro hjem fra jobb, lagde middag og så var det sofaen. Der ble jeg sittende og se på TV resten av kvelden, sier han.

– Borte på Kvaløya er det et sted som heter Slaktarhaugen som tidligere var med på «Ti på topp». For tre år siden traff jeg et par damer som lurte på hvor Slaktarhaugen var. Jeg viste dem veien og de viste meg «Ti på topp»-heftet. Da var det gjort.

Tor Ivar Didriksen

For tre år siden foretrakk han sofaen. Nå har han et mål om å gå 50 kilometer i uken.

Foto: Sander Lied Edvardsen / NRK

Ny livsgnist

Oppe ved skihytta er det litt mer vind, uten at det blir for ubehagelig. Herfra er det utsikt til fjellene som omringer Tromsøya.

– Utsikten er mye bedre nå på høsten. På våren og sommeren blir alt blokkert av blader, forteller Didriksen samtidig som han speider og peker på topper han har vært.

Turene har gitt han en helt annen livsgnist. Han mener bestemt at «Ti på topp» er noe som passer for alle og kan være det riktige sparket i ræva for å komme seg ut i aktivitet.

– Jeg hadde jo dårlig kondis før, og syns jeg begynte å bli litt feit. På den tiden var jeg 86 kilo, nå er jeg 66. Det blir 20 kilo mindre å bære på. Og det var liksom ti på topp som dro meg i gang, sier Didriksen.