Denne familien berget fotballen i hjembygda

Nicklas Åkesson og hans tre sønner spiller på samme lag. Det er unikt i Fotball-Norge. Da de flyttet til Kvalsund i Vest-Finnmark, berget de samtidig fotballmiljøet i bygda.

Kvalsund Idrettslag

Fotballfamilien Åkesson er representert med hele fire spillere på Kvalsund Idrettslag. Hjemmekampene spilles på Leikvang stadion i spektakulære naturomgivelser.

Foto: Allan Klo / NRK

– Dette er jo morsomt da. Som midtbanespiller har jeg familien både foran og bak meg. Noen som skal forhindre mål mot oss, og en skal score mål for oss. Det kan ikke bli bedre, sier midtbanespiller Simon Åkesson.

24-åringen er eldst i brødreflokken på tre som spiller på 5. divisjonslaget Kvalsund. Og ikke nok med det, bakerst spiller pappa sjøl, midtstopper Nicklas Åkesson (47).

– Det er jo ganske så unikt. Men for meg er det jo ekstra artig å få love å være med, så gammel som man er blitt, sier han lattermildt.

Gabriel Åkesson, Kvalsund IL

17 år gamle Gabriel Åkesson er siste tilskudd i søskenflokken, og spiller på topp for Kvalsund IL.

Foto: Allan Klo / NRK

17 år og spiss

Yngstemann Gabriel spiller på topp, og har scoret fem mål denne sesongen. Han er spesielt tilfreds med at en av tilretteleggerne er storebror Simon.

– Pasningen kom fra midtbanen. Min motstander var ti meter unna. Jeg sprang fra ham og scoret. Artig!

Pappa Nicklas understreker at han ikke gjør forskjell på sønner og andre lagkamerater på banen, men innrømmer at det varmer ekstra når han får pasninger fra en av sine egne.

– Jeg har alltid likt fotball, og når jeg ser at guttene er fostret opp til å bli fotballspillere, føler jeg at jeg har gjort noe riktig, sier han.

Nicklas Åkesson, Kvalsund IL

Nicklas Åkesson understreker at han ikke gjør forskjell på sønnene og andre lagkamerater, men: – Når jeg ser at guttene er fostret opp til å bli fotballspillere, føler jeg at jeg har gjort noe riktig, sier han.

Foto: Allan Klo / NRK

Fra sør til nord

Det var i 2007 at familien flyttet fra Olofström i Sør-Sverige den lange veien nordover til Kvalsund, der kona til Nicklas kommer fra. På dette tidspunktet lå fotballen i Kvalsund nede for telling. Noen få år senere var laget gjenfødt, takket være innsatsen fra blant annet fotballfamilien Åkesson.

Nylig fikk Kvalsund kunstgressbane. Også en faktor som kan tilskrives fotballfamilien i bygda, der Simon Åkesson sto på med underskriftskampanjer, forteller mamma Elin Åkesson, som er vokst opp i Kvalsund.

Elin Åkesson, Kvalsund

Fotballmamma Elin Åkesson er vokst opp i Kvalsund, og medgir det tidvis kan bli mye fotball. – Når det er sagt, man jo stolt når ens egne står på for å bidra til fellesskapet.

Foto: Ivar Sørnes

Stolt

– Det var en lang prosess for å få denne kunstgressbanen til bygda, og som mor blir man jo ekstra stolt når en av våre egne står så til de grader på for å bidra til fellesskapet, sier hun.

Åkesson medgir at det tidvis kan bli i overkant mye fotball.

– Jeg ser de aller fleste kampene, men på kalde dager kan det jo hende at jeg vil holde meg hjemme. Da våkner som regel yngstemann Gabriel, og sier det bare handler om å kle godt på seg!

Terje Wikstrøm, ordfører i Kvalsund kommune

Treneren på Kvalsund IL, er også ordfører i Kvalsund, og sier fotballfamilien har gjort underverker for fotballen i nærmiljøet.

Foto: Kvalsund kommune

Stor betydning for nærmiljøet

Terje Wikstrøm er til daglig ordfører i hjemkommunen, men er også med i trenergruppa for Kvalsund IL. Han forteller om en familie som har gjort underverker for fotballen i nærmiljøet.

– Dette er en fin gjeng og en sammensveiset familie med stort engasjement. Han gamlefar er jo stødigheta sjøl i forsvaret, og så har vi lilletassen på topp som herjer med de fleste forsvar. Det er ingen tvil om at de har stor betydning for oss, sier han.

Kvalsund fotballklubb var utrydningstruet før Åkesson-guttene ble med på laget.