Hopp til innhold

Foreldrene følte de ikke ble tatt seriøst på legevakta da Adrian (7 mnd.) ikke fikk puste

Malin Johansen og Simon Haugen opplevde å ikke bli tatt på alvor på legevakta da lille Adrian (7 måneder) ikke fikk puste. Dårlig kommunikasjon er en kjent utfordring for legevakta.

Simon og Adrian

DRAMATISK: Simon Haugen hadde det han opplevde som et svært ubehagelig møte med legevakta, da sønnen Adrian på syv måneder ikke fikk puste skikkelig.

Foto: Privat

Simon Haugen skrudde på båten sin, to minutter hjemmefra, da telefonen ringte tirsdag kveld. Det var samboeren Malin Johansen. Hun var hysterisk. I bakgrunnen kunne Simon høre lille Adrian slite med å få luft.

Lille Adrian har hatt falsk krupp flere ganger. Foreldrene har fått kursing i hvordan de skal håndtere en slik situasjon.

– Jeg regnet med at det var krupp denne gangen også, men han begynte bare å pese mer og mer, selv om han fikk medisinen sin, sier Haugen, som til slutt valgte å ringe legevakta.

Lang vei

– De stilte ingen spørsmål. Vi fikk bare beskjed om at vi godt kunne stikke innom.

Simon og familien bor i Oldervika, 45 minutter kjøring fra Tromsø. De kastet seg i bilen. Adrian ble bare dårligere. Foreldrene sleit med å få øyekontakt med gutten, så de ringte 113.

– De tok oss på alvor. Det gjorde derimot ikke legen på legevakta. Han virket totalt uinteressert, sier Haugen.

– Legen mente ungen var frisk, og ville så vidt lytte til ambulansepersonellet som prøvde å forklare situasjonen.

Løsningen ble å sette en forstøvermaske på den syv måneder gamle gutten, i håp om at det skulle åpne opp i luftveiene hans. Den lille familien ble plassert på et rom, og ambulansepersonellet ble sendt hjem.

– Ingen tiltro

– Etter over én time i rommet, gikk jeg for å spørre hva vi skulle gjøre. Da satt både leger og sykepleiere med mobilene i hånda på pauserommet. Ingen hadde vært innom og snakket med oss, sier Haugen.

Etter en blodprøve måtte legen vurdere om han skulle legge inn lille Adrian, eller sende de hjem. Legen landet på det siste alternativet.

– Vi var veldig usikre da vi kjørte hjem. Hva hvis Adrian ble verre? Etter dette sitter vi igjen helt uten tiltro til legevakta. Jeg gruer meg allerede til neste gang vi eventuelt må ringe dem. Slik skal det ikke være. Vi skal stole på å føle oss trygge i kontakt med helsesystemet, sier Simon Haugen, som jobber med en klage til Fylkesmannen.

Han har også fortalt om episoden på Facebook. Flere har skrevet om lignende opplevelser i kommentarfeltet.

– Vi har opplevd å få god behandling på legevakta også, men jeg regner med at alle som har opplevd noe som ligner det vi opplevde heller ikke har særlig tiltro til systemet.

Adrian

ENDTE BRA: Den dramatiske kvelden endte bra for lille Adrian. Han er fortsatt tungpustet, men familien har foreløpig sluppet en ny tur til legen.

Foto: Privat

– Kommunikasjon er vanskelig

Stian Fet, konstituert avdelingsleder for legevakttjenesten Tromsø kommune, sier at de ikke kommentere enkeltsaker.

– Men dersom dette stemmer, så er det svært beklagelig at de har fått slik behandling, sier han.

Tall fra Helsetilsynet viser at legevakttjenesten i Troms har mottatt 11 klager så langt i år.

– I mange tilfeller dreier klagesakene seg om dårlig kommunikasjon, der pasientene rett og slett ikke føler seg sett eller hørt, sier Stian Fet.

Han forteller videre at de bruker å kalle inn til dialogmøter med pasientene, når de mottar klager.

– Vi ønsker også at folk gjerne tar direkte kontakt med oss, slik at vi kan snakke med dem, og finne en løsning på hvordan vi kan bli flinkere i vår jobb, sier han.