Hopp til innhold

Den får unger i november og kan bli en turistattraksjon

Norges mest mystisk fugl hekker i ly av høstmørket – og får unger på vingene først i november. På Hornøya utenfor Vardø kan stormsvalen bli en turistattraksjon.

Stormsvale

Slik ser den ut på nært hold, den vesle stormsvalen. Den er bare 19 til 22 cm lang, og lever av plankton som den plukker i havoverflaten.

Foto: Tormod Amundsen, Biotope

– Jeg har aldri vært borti en fugl som lukter så delikat. Det er som en blanding av muskat og tyri. Den oljer seg inn for å gjøre fjærdrakta vanntett, sier Tormod Amundsen.

Tormod Amundsen

Tormod Amundsen tror stormsvalen kan lokke turister.

Foto: Knut-Sverre Horn

I september var han med på å fange og ringmerke sju individer av den hemmelighetsfulle og knøttlille stormsvalen. Oppdagelsen av kolonien på Hornøya utenfor Vardø vakte oppsikt blant entusiaster i Europa.

– Vi fortalte om funnet på Twitter, og engelske fuglekikkere spurte umiddelbart om vi var klar over at vi sannsynligvis hadde oppdaget verdens nordligste stormsvalekoloni. Klart det er stas!

Nisjeprodukt

Amundsen er fuglekikker og arkitekt, og jobber med å utvikle fugleturismen i Varanger. Nå håper han at stormsvalen kan bli en ny turistattraksjon. Riktignok et nisjeprodukt for de helt spesielt interesserte, men dem er det mange av.

Og stormsvalen er en eksklusiv opplevelse.

– Den lever ute på det åpne havet og kommer kun inn om natta, så det er svært få mennesker som har sett stormsvale. Det finnes kun noen ytterst få kolonier i hele Europa. Hornøya har trolig den lettest tilgjengelig kolonien i verden, sier Amundsen. Øya ligger bare en kort båttur fra Vardø sentrum.

Turistmagnet

Ringmerking av stormsvale

Når man får stormsvalen i hånden, kjenner man en spesiell muskat-lignende lukt.

Foto: Tormod Amundsen

Hornøya er allerede en stor turistattraksjon, og NRK vil sende mange timer sakte-TV fra fuglefjellet sommeren 2016. Men det er kjente arter som lunde, lomvi og krykkje som trekker folk dit i dag.

– Her har du et fuglefjell med 100.000 sjøfugl og et yrende liv, men i august ser det tomt ut. Så begynner mørket å komme, og så viser det seg at en liten art til holder til på Hornøya. Det er en fantastisk spennende opplevelse.

Fangst av stormsvale på Hornøya

Her er nettet rigget for stormsvalefangst på Hornøya.

Foto: Tormod Amundsen, Biotope

I slekt med albatross

Stormsvalen er egentlig ingen svale, men hører til gruppen stormfugler, sammen med blant annet havhest og albatrosser.

Fuglene lot til å være omtrent ferdige med rugingen i slutten av september. Det betyr at ungene kanskje ikke er på vingene før i november – rett før sola forsvinner for godt fra Finnmark før vinteren.

I høstmørket er den usynlig for glupske predatorer som gråmåke og svartbak.

Fuglekikking under nordlyset

Fra fuglekikkerskjulet som er oppført på Hornøya, er det mulig å oppleve kolonien uten å forstyrre dem for mye.

I forbindelse med ringmerkinga ble det også spilt av lyd for å lokke fuglene. Det ga intim kontakt:

– De fløy rundt ørene på oss som en flaggermus. En av kveldene hadde vi i tillegg et fantastisk nordlys over oss, så det er jo en helt unik fugleopplevelse!

Ringmerking av stormsvale på Hornøya

En av de sju stormsvalene som fikk ring på foten.

Foto: Tormod Amundsen, Biotope

Flere nyheter fra Troms og Finnmark