Hopp til innhold

– Demontering av rør var årsaken til ammoniakklekkasjen

Daglig leder Ole Iver Olsen ved Nergård Sørøya AS sier at ammoniakklekkasjen i går skjedde da arbeidere demonterte noen rør.

Breivikbotn
Foto: Oddbjørn Jakobsen

– Vi holder på med oppgraderinger på fiskebruket, og det var i forbindelse med dette arbeidet at ulykken skjedde, sier daglig leder Ole Iver Olsen.

Til sammen 39 personer ble evakuert da det ble oppdaget en lekkasje av den giftige gassen ammoniakk ved fiskeforedlingsanlegget Nergård i Breivikbotn på Sørøya torsdag kveld.

– Ikke noe kriminelt

De evakuerte ble innlosjert enten på hotellet eller i private hjem, men fikk fredag morgen flytte hjem igjen, etter at brannvesenet har tømt det som er igjen av den giftige gassen ammoniakk ut i havet.

Politiet sier at de ikke mistenker noe kriminelt i saken, men at de ennå ikke har tatt stilling til om de vil opprette sak etter ulykken.

Kan være dødelig

Seniorrådgiver ved giftinformasjonen Mette Ekeland forteller at ammoniakkgass er en gass mange kjenner fra for når man åpner en salmiakkflaske. Da er det nemlig ammoniakkgass som siver ut.

– Er den farlig?

– Det er et spørsmål om om dose eller konsentrasjon. Alle som har prøvd å lukte på salmiakk, som er en lav konsentrasjon, har kjent at det er veldig ubehagelig. Det skal ikke mye til før det begynner å irritere øynene, nesen renner og man hoster og harker. Og det er klart, puster man inn en enda høyere konsentrasjon av ammoniakatas, og særlig over tid, så kan det være dødelig farlig, sier Ekeland.

Ekeland uderstreker at hun ikke kjenner til vurderingene som ble gjort rundt ulykken på Sørøya, men hun sier at det mest sannsynlig var for å være på den sikre siden, slik at ikke folk skulle få ubehag av gassen.

– Hvor høy konsentrasjon av gassen må det være for at den skal være farlig?

– Det er vanskelig å si noe generelt om det. I de tilfellene man merker at gassen er ubehagelig, og man kommer seg raskt bort, vil det som regel gå bra. Men hvis

Eva Husby

– Fiskebruket er en hjørnesteinsbedrift i bygda vår, og den er veldig viktig for oss, sier ordfører Eva Husby.

Foto: Rune Berg/NRK

man av en eller annen grunn ikke kommer seg unna, eller sitter veldig tett opp i et sted der det er høy konsentrasjon, så kan det være farlig, sier Ekeland.

– Full tillit

– Jeg føler at Nergård Sørøya AS har full kontroll på det de gjør, og at bedriften håndterer dette på en profesjonell måte, sier ordfører Eva Husby.

Folk i Hasvik opplevde situasjonen med gasslekkasjen som alvorlig, men ikke dramatisk.

– Alle har tatt dette med fatning, og alt har gått veldig bra, sier Husby.

Breivikbotn