Hopp til innhold

25 av Greenpeace-aktivistene er løslatt

Aktivistene ble sluppet ut av fengsel onsdag kveld og torsdag morgen.

Greenpeace

Greenpeace-aktivist Ana Paula Alminhana Maciel fra Brasil i fengslingsmøtet i St. Petersburg. Onsdag kveld ble hun sluppet ut av fengsel, som den første av aktivistene.

Foto: ALEXANDER DEMIANCHUK / Reuters

– Dette er fantastiske nyheter, og vi jobber hardt for å sikre at alle blir løslatt så raskt som mulig. Men de er fremdeles tiltalt for en alvorlig forbrytelse og risikerer mange år i russisk fengsel, og Colin Russell er nektet kausjon. Vår jobb er ikke over før alle er ute og disse absurde anklagene er droppet, sier Truls Gulowsen, leder for Greenpeace i Norge i en pressemelding.

Ana Paula Maciel fra Brasil var den første av aktivistene som ble løslatt fra russisk fengsel i St. Petersburg. De ble løslatt mot kausjon i påvente av rettssak.

Torsdag formiddag kunne de tre russiske aktivistene Ekaterina Zaspa og Andrej Allakhverdov og frilansjournalist Denis Sinyakov bli gjenforent med familiene sine.

To måneder i varetekt

– Greenpeace-aktivistene demonstrerte for å fortelle verden om den gigantiske risikoen oljeselskapene tar når de vil bore i Arktis, og frilansjournalistene Denis Sinyakov og Kieron Bryan var med for å dokumentere det. Nå har de 30 sittet urettmessig fengslet i mer enn to måneder. Det er på tide at de absurde anklagene mot dem droppes, sier Truls Gulowsen i pressemeldingen.

Aktivistene ble arrestert av russisk kystvakt etter en miljøprotest med skipet Arctic Sunrise, mot en oljeplattform eid av russiske Gazprom.

Så langt er 25 av 30 aktivister som har fått løslatelse mot kausjon i denne saken.

Nyheter fra Troms og Finnmark