Hopp til innhold

De fleste blir i Nord-Norge

To av tre som er utdannet ved Universitetet i Tromsø blir i Nord-Norge.

Universitetet i Tromsø
Foto: Hansen, Helge / SCANPIX

– Det er oppsiktsvekkende og gledelig at så mange får en jobb i landsdelen. Det sier rektor Jarle Aarbakke ved Universitetet i Tromsø.

-Arbeidsledigheten er lav i Nord-Norge, men utfordringa er å skape enda flere arbeidsplasser i næringslivet som trekker til seg studentene ved Universitetet i Tromsø, sier Aarbakke til NTB.

Åtte av ti i arbeid

To eller tre år etter endt universitetsutdanning i Tromsø, var åtte av ti kandidater i arbeid.

De fleste arbeider i landsdelen, viser en undersøkelse gjennomført for Universitetet i Tromsø.

Bare en av 25 er jobbsøkere. Ni av ti var i jobb i løpet av det første halvåret etter endt utdanning. Halvparten av kandidatene som tok bachelor-, master- eller doktorgrad i 2007 og 2008, er nå i jobb i Troms fylke. Hver 13 prosent) har fått seg jobb i Oslo. Deretter kommer Nordland med 8,5 prosent og Finnmark med 7,3 prosent.

Også legene blir

TNS Gallup har gjort undersøkelsen der 843 uteksaminerte kandidater har svart.

Av dem som har tatt doktorgrad er to av tre i arbeid i Troms. Profesjonsstudiene i psykologi og medisin er ikke med i undersøkelsen. Men her vet universitetet fra andre undersøkelser at åtte av ti fortsatt jobber i Nord-Norge fem år etter endt utdanning.

Kronargumentet slo til

Å skaffe Nord-Norge høyt utdannet arbeidskraft var i sin tid kronargumentet for etableringen av Universitetet i Tromsø.

Stortinget vedtok i 1968 å etablere universitetet som fire år senere ble åpnet av kong Olav.

Det å sikre Nord-Norge kvalifisert arbeidskraft som blir i landsdelen har senere vært et tungt argument for etableringen av profesjonsstudier som medisin, juss, psykologi , farmasi og tannlegestudiet.