Hopp til innhold

Dårlig beite gir reineiere problemer

Flere reinflokker har blandet seg sammen, etter at det har vært utfordrende beiteforhold den siste tiden.

reinflokk

Flere reineiere har tydd til foring av rein med høy, på grunn av vanskelige beiteforhold.

Foto: Máijá Holm Balto / NRK

Vekslende vær i vinter har skapt store problemer for mange reineiere.

Problemet oppsto da mildvær ble avløst av frost, og reinen ikke lenger kom til maten.

Det har gjort at reinen har lagt på vandring etter bedre forhold, som igjen har gjort at mange flokker har blandet seg sammen.

– Ja, det har vært mer omfattende enn det har vært på veldig lenge, og når reinen da blander seg på den måten som den gjør, så må den gjennom skillegjerder, sier reineier Alf Johansen i Porsanger.

Reinen begynner å vandre

Han har selv opplevd stor sammenblanding av rein denne vinteren.

– Det har ikke vært noen direkte sultkatastrofe, men når reinen får problemer med å grave seg ned så er det klart at den begynner å vandre. Av natur så er reinen sånn at den tror det bestandig er bedre et annet sted. Dermed så går den videre og leter etter mat, og sprer seg veldig fort, sier reineieren.

Å få reinflokkene skilt fra hverandre igjen er en slitsom prosess både for reineiere og reinen selv - og det kan i verste fall få alvorlige konsekvenser.

– Dyrene kan bli avkreftet og i verste fall så kan noen stryke med, og det er klart at det er store tap for oss, sier Johansen.

Alf Johansen

Reineier Alf Johansen har opplevd vanskelige beiteforhold for sine rein i det siste, og sammenblanding av reinflokker.

Foto: Ewa-Mari Hedmann / NRK

Har samarbeidet godt

Underdirektør Adam Klemet Hætta i reindriftsforvaltninga hos Fylkesmannen mener reineierne har vært flinke til å håndtere situasjonen som har oppstått.

– De så jo dette. Situasjonen har vært dårlig overalt og man har hatt et rimelig bra samarbeid, selv om det var sammenblandinger. Man måtte bare innse at her måtte man bare klare seg som best man kunne i lag, sier Hætta.

Hætta mener reineinerne er ganske godt forberedt når det blir vanskelige beiteforhold.

– Næringa har de siste årene vært ganske flink å ha lager og ha klart fõr dersom beitene låser seg fullstendig, sier underdirektøren hos Fylkesmannen.

Har for store flokker

For store reinflokker flere steder, mener Hætta kan gjøre dårlige beiteforhold verre. Samtidig vanskeliggjør det tiltak når beitet blir dårlig.

– Vi har et reintall som nok er noe for høyt, og enkelte flokker mer enn andre. Så det er vanskelig å gjennomføre en skikkelig foring av flokker som går med 4.000-6.000 dyr, understreker Hætta.

Situasjonen på reinbeitene har imidlertid nå blitt kraftig forbedret, ifølge Reindriftsforvaltninga.

– Nå har det slått om, så nå er vi nede i bortimot null grader. Beitene har blitt atskillig bedre og det er ikke så mye vandring nå, og det meldes om at det er veldig bra, fastslår han.