– Hardere enn jeg noensinne hadde drømt om

Etappen gjennom Stabbursdalen nasjonalpark ble tøff for rytterne i terrengsykkelrittet Offroad Finnmark.

Per Thomsen

Per Thomsen nyter en cola før neste beintøffe etappe i Offroad Finnmark.

Foto: Rune Berg/NRK

– Det var hardt. Hardere enn jeg noensinne hadde drømt om, sier danske Per Thomsen om distansen fra Alta til Lakselv i 700-kilometeren i terrengsykkelrittet Offroad Finnmark.

Det danske laget Team Craft/Racing Viking, som også består av fjorårsvinner Erik Skovgaard Knudsen, brukte 11 timer på de 17 milene fra Alta til Lakselv.

– Det er ok fart. En god dag på kontoret, oppsummerer Thomsen.

Danskene kom til Lakselv klokken 05.01 natt til onsdag første herrelag i årets konkurranse – 50 minutter før lag nummer to, Team ASEB fra Tromsø.

Team Craft/Viking

Per Thomsen (t.v.) og makker Erik Skovgaard Knudsen ledet rittet allerede etter 50 kilometer og første sjekkpunkt i Alta sentrum.

Foto: Offroad Finnmark

Månelandskap

Thomsen forteller om en tøff trasé fra Alta, via Stabbursdalen nasjonalpark og inn til Lakselv.

– Det var som å kjøre i månelandskap. Det var stein, stein og stein. Det var et meget tøft terreng, meget hardt og det tok på kreftene. Jeg synes det gikk altfor langsomt, men tiden viste seg å være god nok, sier Thomsen.

Tre timer senere, klokken 08.01 onsdag morgen, kunne Thomsen og Knudsen starte ut mot neste sjekkpunkt Valjok etter den obligatoriske hvilen på tre timer. Men søvn hadde det blitt lite av i Lakselv.

– Jeg har slått min finger, og det har holdt meg våken. Jeg får sove neste gang, sier Thomsen med et smil.

Danskene er ventet inn til Valjok klokken 14 onsdag. Deretter går turen til Karasjok hvor en ny obligatorisk hvile på tre timer venter. Går alt etter planen kommer de første rytterne i mål i Alta sent torsdag kveld eller natt til fredag.

Team ASEB

Andreas Setting (t.v.) og Einar Bjørn i Team ASEB.

Foto: Robin Mortensen/NRK

– Vi er helt mørbanket

Team ASEB fra Tromsø, med Andreas Setting og Einar Bjørn, kom inn som nummer to til Lakselv – 51 minutter bak det danske lederlaget.

– Det har vært en veldig tøff tur. Stabbursdalen var en fantastisk naturopplevelse, men fy hvor mye stein det var. Det humpet og slo hele veien. Vi er helt mørbanket, sier Einar Bjørn.

Men å ligge på andreplass er laget fornøyd med.

– Vi må være fornøyd. Danskene er på et litt høyere nivå enn oss. Vi har brukt litt lengre tid på sjekkpunktene, og de har syklet en halv time fortere enn oss, sier Bjørn.

Topp humør

Som nummer tre til Lakselv kom Team Oslo, med Rune Henriksen og Christoffer Aas Clementz. Team Oslo ligger foreløpig to timer og et kvarter bak ledelsen.

Team 24

Altaværingene Bjørn Rasmussen (t.v.) og Kjetil Suhr er fornøyd med rittet så langt, selv om de allerede ligger tre timer bak teten.

Foto: Rune Berg/NRK

Som nummer fire til Lakselv kom det lokale laget Team 24 fra Alta inn, nesten tre timer bak teten. Kjetil Suhr er likevel fornøyd med rittet så langt.

– Det var veldig kupert, men det har gått rimelig greit. Vi har syklet bra og har ingen uhell. Vi er veldig fornøyd, sier han.

– Nå er det bare å trø videre og se hvor lenge det holder, fortsetter han.

Tonen mellom han og makker Bjørn Rasmussen er foreløpig upåklagelig.

– Ja, vi prater ikke så mye. Bare skuler på hverandre. Nei da, vi har bra humør, spøker Suhr.

  • Følg deltakerne i 700-rittet i kartet under

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Kart Offroad Finnmark 700» i nytt vindu