Fra arkivet: TIFF uten norske filmer

I dag startet Tromsø internasjonale filmfestival (TIFF) med mange norske filmer på programmet. Slik var det ikke i 1998.

Femti mennesker på torget

Snøkinoen til TIFF i 2013.

Foto: Håvard Gulldahl / NRK

– Det ser ikke ut til at norske filmprodusenter tror på egne produkter. At de ikke vil vise filmene på TIFF sender ut feil signaler. De burde satse, tro på seg selv og vise filmene for det kritiske og oppegående publikumet vi har i Tromsø, sa daværende festivalsjef for TIFF, Hans Henrik Berg, i 1998.

Da hadde ikke festivalen en eneste norsk film på programmet.

Også filmregissør Knut Erik Jensen var kritisk til at norske filmprodusenter ikke sendte inn filmene sine til festivalen i Tromsø.

– En premiere i Tromsø ville fungert positivt for hvilken som helst film. Kanskje de ikke tror Tromsø er godt nok sammenlignet med Haugesund og Oslo, sa han.

Den senere tid har festivalen hatt mange norske filmer på programmet, og flere lokal regissører har fått vise fram filmene sine på TIFF.

Oppslutningen om festivalen er
i år bedre enn noen gang.1998.

TIFF hadde ingen norske filmer på programmet i 1998.

– Den viktige filmen

Da NRK besøkte festivalen i 1996 la vi vekt på at Hollywood-produksjoner som "Heldiggrisen Babe", Pierce Brosnan i rollen som James Bond, eller Bruce Willis fikk vise seg frem på TIFF.

– TIFF har som mål å trekke frem den viktige filmen, sa Hans Henrik Berg den gang.


Basket som tema

Filmfestivalen 1996.

Slik så det ut da NRK laget reportasje fra TIFF i 1996.

I år har festivalen flere tema, et av dem er "Signaler". Under denne fanen vises ni filmer fra Kurdistan.

Basketball har fått et eget underprogram, med fem filmer, og under fanen "Horisonter" har TIFF i år vendt nesen østover mot Russland, Finland og Georgia.

Basketfilmen "On Hallowed Ground" vises på årets filmfestival: