CNN-tabbe: «Amerikanske soldater på grensa til Russland»

Amerikanske soldater og stridsvogner står på grensa mellom Norge og Russland, meldte TV-stasjonen CNN. Forvirringen spredde seg i utenlandske medier før Forsvaret fikk dem til å rette geografi-tabben.

Rein 2 militærøvelse Hæren

NB – TROMS: Brigade Nord har med en kompanistridsgruppe fra US Marine Corps i øvelsen på Bardufoss. CNN underslår at det er langt fra grensa til Russland.

Foto: Ole-Sverre Haugli/Hæren

I virkeligheten er det 500 kilometer i luftlinje fra Bardufoss i Troms, der amerikanerne faktisk øvet, til russergrensa i Sør-Varanger. Kjøredistansen er nærmere 780 kilometer. Men CNNs reportasje var merket med Kirkenes, og overskriften etterlot heller ingen tvil: «A new cold war: US Marines' wintry war games on Norway-Russia border.»

Det var iFinnmark som omtalte saken først.

– Alle bildene som viste amerikanske soldater var tatt på Bardufoss. For leserne framsto det som om alle soldatene og alt materiellet var på Kirkenes. Det eneste som var på begge plasser var reporterne selv, sier oberstløytnant Ole Johan Skogmo, talsmann for Hæren, til NRK

Politisk uro

Amerikanske styrker i Norge er et følsomt tema, og det var omstridt da regjeringen i høst sa ja til å stasjonere over 300 mann på Værnes i Nord-Trøndelag.

Hæren er opptatt av å gå pålitelig informasjon om det som skjer.

Talsmann for Hæren, Ole Johan Skogmo

Ole Johan Skogmo

Foto: Torgeir Haugaard / Forsvaret

– Det vi har kommunisert både i Norge og eksternt, er at de amerikanske soldatene trener med Brigade Nord i de vanlige øvingsområdene. At et utenlandsk medium skulle rapportere at dette ikke var tilfelle, men at det tvert imot sto amerikanske stridsvogner på den norsk-russiske grensa, ville jo framstå som svært uheldig, sier Skogmo.

– I verste fall skaper det politisk og sikkerhetsmessig uro, fordi man får en følelse av at man ikke har vært etterrettelig med informasjonen man har utvekslet, og at vi driver med ting vi holder skjult for politikere, naboland og egne borgere. Det er ikke det signalet man ønsker å gi i dagens sikkerhetspolitiske bilde.

Faksimile fra Expressen

Svenske Expressen var blant mediene som kastet seg på CNNs oppsiktsvekkende sak.

Endret – delvis

Hærens talsmann har gjort sitt beste for å få CNN til å endre reportasjen. I 14-tida torsdag var overskriften skrevet om.

– Det tok en stund å få det endret. I mellomtiden har nyheten spredd seg, sier Skogmo. Svenske Expressen er blant dem som har fått beskjed om tabben.

Derimot er CNNs video fortsatt ikke endret. Der klipper de direkte fra øvelsen i Troms til grensejegerne som patruljerer i Pasvikdalen. Skogmo følger opp den siden av saken også.