Hopp til innhold

Norsk toalett kan være med på å løse problemet med vannmangel

Et industrieventyr er på gang i den lille bygda Furuflaten i Troms. Nå kan produktet deres være med på å løse en av verdens største utfordringer.

Aske av 40 toalettbesøk

SLUTTPRODUKTET: Dette er ren aske, og er alt som er igjen av menneskelig avfall etter 40 doturer på et forbrenningstoalett.

Foto: Klemet Anders Sara / NRK-Sápmi

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Mer enn fire milliarder mennesker – nesten halvparten av verdens befolkning – mangler tilgang til et skikkelig toalett.

Det vil den norske bedriften Cinderella gjøre noe med.

De produserer såkalte forbrenningstoaletter, og er blant verdens ledende aktører på området. Denne uken satte daglig leder Gunhild Sjøvik første spadetak i jorda for det som skal bli en ny og større fabrikk på Furuflaten i Troms.

Ny fabrikk for Cinderella på Furuflaten.

Fabrikksjef Frode Hansen og daglig leder Gunhild Sjøvik setter første spadetak i jorda for det som skal bli Cinderellas nye fabrikk.

Foto: Knut Anders Finnset / NRK

Nå er de med på prosjekter over hele verden for å finne løsninger på verdens toalettproblemer.

– I 2012 tok vi et valg om å trykke litt mer på gassen, sier Sjøvik.

Siden da har bedriften brukt nesten alt de har tjent på å ekspandere. Det har gått riktig vei, og Cinderella har vokst med 20 prosent hvert år de siste årene, forteller Sjøvik.

Verden mangler toaletter

673 millioner mennesker har bare tilgang til do utendørs, eller ingen do i det hele tatt. Og vannmangel kan føre til så mange som 700 millioner mennesker må flytte fra hjemmene sine innen 2030, ifølge FN.

Derfor er verden nødt til å finne løsninger som reduserer vannforbruket.

– Der kommer vi rett inn, sier Sjøvik.

Et forbrenningstoalett bruker gass for å gjøre menneskelig avfall om til aske, og er populært på hyttemarkedet. Toalettet trenger ikke vann for å fungere.

Et forbrenningstoalett bruker gass for å gjøre menneskelig avfall om til aske, og blir mer og mer populært, særlig i hyttemarkedet. Toalettet trenger ikke vann for å fungere.

Foto: Cinderella

Nå har bedriften hennes blitt invitert til å være del av en FN-delegasjon som skal til Kenya for å se på hvordan flere kan få tilgang til toaletter verden rundt.

Det er fordi FN mener at teknologien som Cinderella representerer, kan være en løsning på vann- og sanitærutfordringen.

– Dette er et samarbeid med Innovasjon Norge, der vi har blitt listet som en mulig leverandør til FNs ulike operasjoner, sier kommunikasjonssjef Trude Margel i Cinderella.

Den norske toalettprodusenten har tidligere bidratt til flere lignende prosjekter.

Produktet deres blir blant annet testet ut i Sør-Afrika. Landet har flere ganger har vært rammet av vannmangel, og mange av landets innbyggere har ikke tilgang til toaletter med innlagt vann.

Det har nesten ikke regnet noe i løpet av de tre siste årene, og folk står i kø for å få sin rasjon med vann.

Videoen er fra 2018. Den gangen hadde det nesten ikke regnet noe i løpet av de siste tre årene, og folk sto i kø for å få sin rasjon med vann.

Myndighetene i landet jobber med å finne løsninger, og det norske selskapet er sammen med to andre invitert med i en prosjektgruppe for å se på om teknologien deres kan være en løsning som bidrar til å redusere vannbruken.

– Vi blir ansett som en viktig leverandør i de prosjektene, bedyrer Margel.

Tidligere har de også bidratt til et prøveprosjekt på Grønland. På verdens største øy kan man ikke grave ned rørsystemer i bakken på grunn av permafrost, og Margel forteller at innbyggerne isteden har et posesystem.

– Da får de utdelt en plastpose fra kommunen, som de så kaster ut for å bli henta. Men på grunn av værutfordringene ligger de ofte for lenge, sprekker opp og innholdet renner ut på isen.

Den samme isen som brukes til å produsere drikkevannet.

Økende insteresse for forbrenningstoalett

Dette er fra Cinderellas nåværende fabrikk på Furuflaten. Cinderella er engelsk for Askepott – et passende navn for et toalett som gjør menneskelig avfall om til nettopp aske i en liten potte.

Foto: Klemet Anders Sara / NRK-Sápmi

Verdens enorme vannforbruk

Cecilie Mauritzen er klimaforsker ved Meteorologisk institutt.

Verdens forbruk av vann eksploderer, og er dobbelt så høy som befolkningsveksten, forteller hun.

– Vi bruker mer vann enn det som kommer inn. Det er primært i sydligere breddegrader, som for eksempel Midtøsten og østover mot India.

– Men vi kan likevel bidra til deres problemer ved for eksempel å importere mat fra fjerne strøk, sier Mauritzen.

Jordbruket står i dag for hele 70 prosent av verdens vannforbruk, ifølge Verdensbanken. Husholdningene står for 11 prosent.

I Norge har vi kanskje noe av et motsatt problem, og opplever stadig oftere ekstrem nedbør. Men også her hjemme har tørkeperioder blitt vanligere.

Forskningssjef Cecilie Mauritzen i NIVA

Vannforbruket øker dobbelt så mye som veksten i jordas befolkning, sier forsker Cecilie Mauritzen.

Foto: Privat

Mauritzen mener det er positivt med løsninger som kan få ned vannforbruket.

– Men det er jo ikke helt bærekraftig med gass heller, som disse toalettene bruker, påpeker hun.

– Vanlige toaletter forbrenner ingenting, alt går i avløpet. Disse toalettene er forbrenningstoaletter, så de trenger en energikilde. Hvis man bruker gass fra fossile kilder, altså ikke biogass, så fører det til utslipp av co2 til atmosfæren. Hvis det skulle være helt bærekraftig burde energikilden være helt fornybar. For eksempel elektrisitet fra vannkraft, sol eller vind.

Mauritzen kaller den globale utviklingen for en ond sirkel. Hetebølger i sør gjør at mer vann fordamper fra havet, som så flytter på seg og kommer ned i enorme mengder andre steder, forklarer hun.

Hun sier samtidig at hovedproblemet er menneskehetens vannforbruk, ikke klimaendringene som gjør at vann og nedbør flytter på seg.

– Forhindrer fraflytting

Servicetekniker Daniel Larsen har jobba i Cinderella i 15 år, og sett bedriften ekspandere og merkevaren vokse. Han forteller at

Servicetekniker Daniel Larsen har jobba i selskapet i 15 år. Arbeidsplassen er viktig for bygda Furuflaten, sier han.

Foto: Knut Anders Finnset

Daniel Larsen har jobba i Cinderella i 15 år. Tidligere jobbet han i produksjonen av toalettene, og i dag er han servicetekniker.

– Det betyr veldig mye at vi har jobb i lokalsamfunnet, sier han.

Mange fra bygda som har flytta vekk, har senere kommet tilbake, og da fått jobb i en av bygdas mange industribedrifter, sier han.

Han får støtte fra Lyngen-ordfører Dan Håvard Johnsen (Sp).

Dan Håvard Johnsen

Ordføreren i Lyngen er sikker på at Cinderella har en lys framtid.

Foto: RUNE NORDGÅRD ANDREASSEN

– Industrien er helt avgjørende for at vi skal ha romslige forhold og tilgjengelige arbeidsplasser.

Og industribedriftene i bygda går så det griner.

Nå har kommunen behov for både ingeniører og fabrikkarbeidere, sier ordføreren.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark