Hopp til innhold

Mener norsk næringsliv er viktig for å gjenoppbygge Ukraina: – Norge kan spille en større rolle

Gjennom tettere dialog vil norsk næringsliv bli viktigere for Ukraina, mener næringsminister Cecilie Myrseth, til tross for korrupsjonsutfordringer i landet.

Arbeiderpartiets landsstyremøte 080424

Næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) mener at norsk næringsliv er fremoverlent for å hjelpe Ukraina, men må koordineres bedre.

Foto: William Jobling / NRK

– Mange bedrifter er til stede allerede, men jeg mener vi kan gjøre enda mer.

Det sier næringsminister Cecilie Myrseth på Helgemorgen. Hun peker på at det er viktig for Ukraina at sivilsamfunnet går rundt, selv om landet er i krig.

Vi har et næringsliv i Norge som er fremoverlent når det gjelder ønsket om å bidra inn. Da må infrastrukturen og det grunnleggende være på plass. Det vil også være med på å gi kampkraft.

Cecilie Myrseth (Ap) i Tromsø

– Det aller viktigste nå er at vi er nødt til å bidra. En ting er å gjenoppbygge etter krigen, men vi må også være til stede og hjelpe dem nå, sier Myrseth.

Foto: Aslaug Elisabeth Høgsæt Aarsæther / NRK

Norsk næringsliv har tidligere hatt møter med Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj, om hvordan næringslivet kan bidra.

Myrseth peker på at det viktigste er dialog gjennom forum her i Norge, for aktørene som ønsker å være med på gjenoppbygningsarbeidet i Ukraina.

– Vi har også begynt å bygge opp egen kompetanse i blant annet Innovasjon Norge. Så skal vi ikke underkjenne at vi har mange bedrifter som har lang kjennskap til å være i Ukraina, ikke minst når det gjelder fornybar energi, IT, bygg og sjømat.

Vi har allerede mye kunnskap, men må bygge den opp enda mer og koordinere det bedre.

Men det ukrainske næringslivet kan være utfordrende å gå inn i.

Utfordringer med korrupsjon

Ukraina er et land som sliter med korrupsjon. Ifølge Transparency International, en organisasjon som jobber for å motvirke korrupsjon, er Ukraina rangert på 104. plass av 180 land.

Transparencys internasjonale korrupsjonsindeks. Ukraina er rangert på 104. plass, av 180 land.

Ukraina ligger på en delt 104. plass på Transparency Internationals korrupsjonsindeks. Plassen deles med Algerie, Brasil og Serbia.

Foto: Skjermdump / Transparency.org

Landene blir vurdert på en skala fra 0 – 100, hvor en poengsum på 0 er veldig korrupt. Ukraina er med sine 36 poeng Europas fjerde mest korrupte land, ifølge Transparencys korrupsjonsindeks. Bare Russland, Tyrkia og Bosnia har lavere poengsum.

Men Ukraina har klatret på indeksen. For ti år siden befant de seg nede på 142. plass, med en poengsum på 26.

– Zelenskyj jobber iherdig for å redusere korrupsjon, men hans egen landbruksminister sitter varetektsfengslet og siktet for grov korrupsjon for å ha overført eiendommer til seg selv og sine, sier Gunnar Holm Ringen.

Han er korrupsjonsekspert og leder av gransking og etterlevelse i PwC.

Gunnar Holm Ringen er utdannet advokat og revisor, og er nasjonal leder for Gransking & Compliance i PwC. Han har lang erfaring med blant annet antihvitvasking og forebygging av korrupsjon i privat og offentlig sektor.

Gunnar Holm Ringen er korrupsjonsekspert og leder av gransking og etterlevelse i PwC.

Foto: PwC/Sturlasson AS

Til tross for en lav rangering, mener Holm Ringen at norsk næringsliv har en fordel i møte med korrupte land.

Stoler på norske bedrifters erfaringer

– Innenfor flere sektorer har Norge et næringsliv som har jobbet utrolig mye og lenge i land med høy korrupsjonsrisiko. Blant annet selskap som Equinor og Yara. Det er en styrke siden man da har erfaring med å identifisere og håndtere slik risiko.

– Men det er altså et helt annet type korrupsjonsnivå enn vi er vant til i Europa. Så det er viktig å være oppmerksom på det og ha gode rutiner og trene folkene sånn at de vet når de blir utsatt for en korrupsjonsrisiko, sier Holm Ringen.

Korrupsjonseksperten mener det er viktig at regjeringen ikke bare setter krav til norske selskaper, men også er til stede i Ukraina.

Det hjelper ikke å ha en god kontrakt om at man ikke aksepterer korrupsjon. Man må hjelpe ukrainerne til å håndtere dette.

Myrseth anerkjenner at det er viktig å ha fokus på korrupsjonsnivået i landet. Hun stoler likevel på erfaringen norske selskaper har med korrupsjonsvurdering.

– Vi har et næringsliv og bedrifter i Norge som er vant til å få forholde seg til dette. Det er ikke en ny problemstilling for dem.

Skal delta på gjenoppbygningskonferanse

Mandag 10. juni drar Myrseth til Berlin for å delta på Ukraine Recovery Conference. Hovedmålet med konferansen er å fortsette internasjonal støtte for modernisering, rekonstruksjon og gjenoppretting i landet.

Næringsministeren skal treffe den ukrainske energiministeren, Herman Halushchenko. Der vil hun ha dialog om hva Ukraina har behov for av hjelp.

– Det aller viktigste nå er at vi er nødt til å bidra. En ting er å gjenoppbygge etter krigen, men vi må også være til stede og hjelpe dem nå, sier Myrseth.