Hopp til innhold

Hunden Mia (7) ble angrepet av to ørner: – Så bare masse blod

Den lille terrieren måtte sy 32 sting, da hun søndag ble angrepet av to ørner. Redningen var en elektronisk sender.

Hunden Mia ble angrepet av havørn

32 STING: Hunden Mia hadde stygge sår etter at hun ble angrepet av to ørner. Nå er hun heldigvis hjemme igjen fra dyrlegen med klær, slik at hun ikke skal komme borti stingene.

Foto: Privat

Som regel løper hunden Mia fritt rundt hytta i Aglapsvika i Senja kommune.

Men søndag morgen så eieren Ørjan Olsvik noe uvanlig ved hjelp av senderen som Mia har på seg. Han la merke til at hunden stod lenge stille.

Derfor bestemte han seg for å gå ut å se etter Mia. Det er han glad for at han gjorde.

– Da jeg gikk ut letta det som så ut som to store havørner fra snøen, cirka 50 meter fra hytta. I det jeg kom nærmere så jeg Mia og blod i snøen.

Heldigvis klarte hunden å gå selv opp igjen til hytta, slik at Olsvik fikk undersøkt.

Denne saken er endret etter publisering, med presisering fra Norsk Ornitologisk Forening.

Rett til dyrlegen

Dette er ikke første gang han ser ørn rundt hytta si. De sirkler som regel rundt og setter seg rundt 100 meter unna, for så å fly videre. Derimot er det første gang at de har vært så aggressive, ifølge han.

Etter å ha tatt en titt på Mia, skjønte Olsvik fort at han måtte reise til dyrlegen. Der måtte hunden bli lappet sammen med 32 sting.

Mia hadde noe dype sår etter ørnens klør og nebb, men slapp unna med hudskader.

– Nå er hun hjemme og er ganske betutta. Hun hadde ikke punktert lungene som vi frykta. Så nå håper vi det går bra, sier Olsvik.

Selv om dette er første gang han er vitne til at ørnen angriper, forteller veterinæren som hjalp Mia at problemet ikke er unormalt.

Hunden Mia ble angrepet av havørn i Senja kommune

Slik så hunden Mia ut da hun ankom dyrlegen på Finnsnes.

Foto: Privat

– Mange forsvinner uten spor

– Vi får inn flere hunder og katter som har blitt angrepet av ørn. Det er relativt vanlig, sier veterinæren på AniCura på Finnsnes, Lars Haugene.

Han forteller at noen av dyrene kommer med mindre alvorlige kutt- og hudskader, mens i de verste tilfellene ser han også dyr med punkterte lunger.

Haugene presiserer at de dyrene som kommer inn til klinikken er de heldige.

– De vi får inn blir jo ikke tatt av ørn. Mange dyr forsvinner også helt uten spor.

Her tar ørnen er rev i Alta for to år siden.

– Ikke la hunden gå fritt

Angrepet på hunden Mia er typisk atferd for kongeørn, ifølge Alv Ottar Folkestad i Norsk Ornitologisk Forening. Han har studert ørn i omkring 50 år og er ekspert på kongeørn.

– Kongeørner jakter ofte etter små hunder på 4–5 kilo som er lett å ta, fordi de kan ligne på lam eller andre lignende dyr. Havørn derimot, jakter sjeldent pattedyr, sier Folkestad.

Han forteller at kongeørnen også kan vise interesse for større hunder, men da er det mer lik en «mobbeatferd». Dette er mest for å passe på sitt territorium.

Folkestad har derfor en klar oppfordring til alle hundeeiere. Ørneeksperten mener nemlig at det er en risikosport å la hunden gå fritt ute på vinterstid.

– Ikke la hunden din gå alene på fjellet eller i områder med mye kongeørn. Særlig på vinterstid. Til hensyn for både hund og eier er det viktig å ha kjæledyret i bånd.

Merker en økning

Det er ikke bare hunder og katter som blir angrepet av ørn. Også reineiere finner dyrene sine skadd eller døde etter at ørnen har angrepet.

Per Mathis Oskal er reineier og har vinterbeiteområde ved Altevatn i Bardu kommune. Han har merket en økning i antall rein som blir drept av ørn.

– De siste åtte årene har vi sett en økning med ørn. Under kalvinga kommer de ofte, sier han.

Oskal forteller at rundt ti voksne rein blir drept hvert år.

– Det er veldig trist når vi finner dyr som er skada. Noen finner vi død, mens andre har bitemerker og kutt som det kan bli betennelse i, sier Oskal.

Representant for Gáisi, Per Mathis Oskal, Bargiidbellodat - Abeiderpartiets sametingsgruppe.

Per Mathis Oskal synes det er fælt å finne skadde reinsdyr.

Foto: Bargiidbellodat

Flere nyheter fra Troms og Finnmark