Hopp til innhold

Her kan de få Finnmarks flotteste skole

Kautokeino kan om kort tid få Finnmarks flotteste og mest romslige videregående skole. Når statsbudsjettet legges fram i oktober, kan det komme en bevilgning på 300 millioner kroner.

Kautokeino

Den lille samebygda Kautokeino i Finnmark kan få en av landets flotteste videregående skoler. Et byggeprosjekt til 300 millioner krones kan bli en realitet når statsbudsjettet legges fram. Skolen vil få 150 skoleplasser, selv om den i dag har bare 100 elever.

Foto: Marie Elise Nystad

– Vi blir skuffet dersom det nå ikke kommer på statsbudsjettet, det er jo like før, sier Dahl.

Styreleder for de samiske videregående skolene, Anton Dahl, går svært spennende tider i møte. Han venter på statsbudsjettet.

Anton Dahl

– Blant annet får vi en helt ny reindriftsskole der, noe man tidligere aldri har hatt i egne lokaler, sier styreleder for de samiske videregående skolene , Anton Dahl.

Foto: Kjell Are Guttorm / NRK Sami Radio

Onsdag 8. oktober klokken 10 på formiddagen får han vite om staten vil bygge en ny samisk videregående skole og reindriftsskole i Kautokeino.

– Blant annet får vi en helt ny reindriftsskole der, noe man tidligere aldri har hatt i egne lokaler. Den er tilpasset reindrift med både slakteanlegg og et lite laboratorium, i tillegg til at det er koblet til kjøkkenet. Det blir en unik del av skolen, forteller Dahl.

Men hverken rektor, Utdanningsdirektoratet, Statsbygg, eller Kunnskapsdepartementet vil kommentere noen forhold rundt den statlige utbygginga til 300 millioner kroner.

Skolen vil få 150 skoleplasser, men har bare 100 elever i dag. Med 6300 kvadratmeter, blir den trolig mer romslig enn noen andre videregående skoler i Norge.

– Vi har forandret siden første skisse. Ikke fordi det var for flott, men fordi den ikke var funksjonell nok. Jeg er imponert over plangruppens arbeid, og hvordan de har fått til en bygning som ikke har for flott men som likevel har preg av å være en samisk videregående skole, sier Dahl.