Bygdene i Nordkapp fikk nye matrasjoner – rådmannen har innkalt til krisemøte

Nordkapp kommune begynner å merke at de har vært avskåret fra omverdenen i ei uke. Det er stor slitasje på de ansatte i blant annet helsesektoren.

Kystverket sin slepeberedskapsbåt «Far Sabre»

Det ble en litt annerledes dag på jobben for de ansatte på Kystverket sin båt, Far Sabre, på fredag. Her kjøres mat og medisiner ut til Gjesvær.

Foto: Kystverket

Rådmann Raymond Robertsen har innkalt til et krisemøte i kommunens ledergruppe på lørdags morgen. Det er foreløpig ikke noen akutt krise, men kommunen merker at de har vært avskåret fra omverdenen i snart ei uke.

– Vi må gjøre en avsjekk, noen begynner å bli veldig slitne. Vi har hatt brøytemannskaper ute i fem dager kontinuerlig, sier rådmannen, som også begynner å gå tom for krefter på andre viktige avdelinger i kommunen

– Påska er delt opp, og folk sitter fast inne på hytter. Folk på sykehjem har jobbet doble og triple skift. Folk har stått på. Men vi er i en fase hvor man må gjøre en vurdering for hvordan man skal gå fram. Det er nok ikke håp om å få åpnet veiene de neste døgnene.

Raymond Robertsen

Rådmann i Nordkapp kommune, Raymond Robertsen, har innkalt til krisemøte på lørdag. Flere ansatte i kommunen trenger avløsning etter å ha vært på jobb flere dager i strekk uten avløsning.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

– Det er begrenset med mennesker

Siden det er påske er folk spredd rundt omkring. Det er ikke bare bygdene som er avstengt. Hele kommunesentret i Honningsvåg er avskåret fra resten av verden.

– Vi må få en avsjekk på om vi har bemanning på brann, teknisk og helse. Det mest kritiske er personellet som skal bemanne sentrale samfunnsposisjoner. Det er begrenset med mennesker. Folk som skulle ha begynt jobb på lørdag har ikke kommer seg ikke fram, sier Robertsen.

– Nå må vi finne ut hvordan vi skal løse det resten av påska.

Jobber døgnet rundt

Nordkapp kommune har brukt Facebook aktivt i løpet av krisen.

– Jeg og folk rundt meg har gått døgnet rundt nå i påska. Folk har visst en unik vilje å hjelpe hverandre. Det har vi vært avhengige av, sier rådmannen.

På fredag fikk blant annet kommunen satt opp persontransport mellom kommunesentret og bygdene, utenom Repvåg.

Kystverket sin slepeberedskapsbåt «Far Sabre»

Det er mye mat og andre forsyninger som er blitt fraktet ut til lokalbefolkningen i distriktene i Nordkapp kommune på fredag. Butikkene holdt ekstra åpent i Honningsvåg på langfredag.

Foto: Kystverket

– Man har fått matforsyninger til alle bygdene og husholdningene som har bedt om det.

– Vi har skjønt at det kan bli noen dager til, og derfor valgte kommunen å sette opp en båttransport i dag, sier Raymond Robertsen.

Kystverket sin slepeberedskapsbåt «Far Sabre»

Kystverket stilte sin slepebåt Far Sabre til disposisjon til Nordkapp kommune. De fraktet ut mat og medisiner til Gjesvær som har vært avskåret på grunn av uvær og snøskredfare.

Foto: Kystverket

Kystverket bidro

I tillegg til båten som kommunen selv rekvirerte på fredag har også andre bistått med å få forsyninger ut til fiskeværene i kommunen. Kystverket sin slepebåt «Far Sabre» fraktet ut medisiner og mat til fiskeværet Gjesvær på fredag.

– Båten vår lå til kai Honningsvåg. Så har vi jo fått med oss i nyhetene at situasjonen er litt prekær i området, så vi tenkte at vi tilbyr båten til kommunen. Vi ringte da Nordkapp kommune, og de ville gjerne at vi skulle frakte gods ut til Gjesvær, sier trafikkleder ved Vardø sjøtrafikksentral, NOR VTS, Kystverket, Kjell-Arild Brækkan, til ifinnmark.no.

Kystverket sin slepeberedskapsbåt «Far Sabre»

Slepebåten Far Sabre har fraktet mat ut til Gjesvær.

Foto: Kystverket

Nyheter fra Troms og Finnmark